Ráda bych navázala na článek "Když dítě odchází", kde jste se mohli něco málo dozvědět o organizacích, které se u nás věnují rodičům, kteří někdy přišli o dítě, ale taky všem rodinným příslušníkům, zdravotníkům a jiným zúčastněným.

V tomto článku bych ráda nabídla seznam inspirativních knih, filmů a blogů, které se nějakým způsobem věnují smrti blízkého člověka, zejména smrti dítěte. Zdaleka ne všechno jsou knihy a filmy smutné a tragické. Mnohé z nich naopak mluví o naději, o přebohatých darech, mnohdy i vtipně a s nadhledem. Prostě vypráví o smrti jako přirozené součásti lidského žití.


Začněme tedy KNIHAMI, které jsou určeny vám, dospělým:

ČEKALA JSEM MIMINKO, ALE…  - Lucie Lebdušková 2014

Jde o knihu plnou příběhů, osobních zpovědí, prožitků, ale také pohledů a rad terapeutů, kteří s tématem ztráty miminka pracují. Příběhy sesbírala Lucie Lebdušková, psycholožka, která sama ztratila 2 své děti a nyní nabízí odborné poradenství a terapie pro ženy s podobnou zkušeností.

KDYŽ DÍŤE ZEMŘE - Kohnerová Nancy, Henleyová Alix, v originále „When a Baby Dies“, Triton, 2013

Počátek nového života může znamenat i jeho konec… Kniha s porozuměním a soucitem pomáhá čtenářům pochopit, co pro rodiče znamená ztráta dítěte a co je podstatou jejich zármutku. Rodičům, kteří přišli o dítě, nabízí útěchu a podporu. Odborníkům pečujícím o tyto lidi pak umožňuje vhled do situace.

MOJE MILÁ SMRTI - Veronika Hurdová, 2017

Tato knížka se na rozdíl od ostatních nevěnuje smrti dítěte, přesto stojí za přečtení. Knížka přináší zkušenost maminky tří dětí, která přišla v průběhu třetího těhotenství o manžela. Smrt jí totiž vedle hlubokého zármutku přinesla i dechberoucí štěstí a tak se snaží vrátit smrt do života lidí, neboť tam má své místo a smysl. Autorku možná znáte jako blogerku s přezdívkou Krkavčí matka.

NEHÁZEJ MIMČO DO ŽITA. Jak se vzpamatovat, když si to miminko rozmyslí a nenarodí se - Kateřina Horázná, Malvern, 2012

Kniha s humorem i hlubokým vhledem nabízí řešení těžké životní situace, kterou prožívá polovina mladých žen. Zhruba tomuto počtu žen se totiž stane, že v průběhu těhotenství nechtěně přijdou o miminko. Přestože je to jev tak častý, neexistují k němu laikům dostupné knihy, ani veřejná diskuze.

PRÁZDNÁ KOLÉBKA - Ilona Špaňhelová, Portál 2015.

Jak překonat ztrátu dítěte před porodem nebo těsně po něm. 

SMRT NEMÁ POSLEDNÍ SLOVO - Christiana Pacciniová, Simone Troisi, Karmelitánské nakladatelství 2015

Příběh Chiary Petrillo, která se rozhodla dát život svému synovi a obětovat tak svůj vlastní. Rakovina jazyka diagnostikovaná v třetím těhotenství, kterému předcházely dvě mrtvé děti. Kniha vypráví o utrpení, a přitom je silným svědectvím o lásce, kterou „neuhasí ani velké vody“.


Kromě toho existuje i několik velmi zajímavých KNIH PRO DĚTI, které mohou pomoci mluvit s dětmi o smrti, přiblížit jim toto téma přirozeně a s úctou. A některé jsou natolik zdařilé, že stojí za přečtení i když děti zrovna nemáte.

KDYŽ DINOSAURŮM NĚKDO UMŘE - Laurie Krasny Brown, Marc Brown, Cesta domů, 2010

Když Dinosaurům někdo umře je psychologicky fundovaná a v zahraničí velmi úspěšná knížka, která může být dobrým pomocníkem pro společné povídání s dětmi o důležitých věcech v životě. Patří domů, do školek i do knihoven pro děti.

MYŠI PATŘÍ DO NEBE …ALE JENOM NA SKOK - Iva Procházková, Albatros, 2006

Velké přátelství myšky Šupito a lišáka Bělobřicha je dramaticky přerušeno, ale oba přátelé se znovu setkají v přívětivé zemi na hranici mezi životem a smrtí, kde prožívají podivuhodná dobrodružství. Motiv smrti je podán tak, že se ho malý čtenář nezalekne, a přijme ho jako součást příběhu. Autorka chtěla svým barvitým vyprávěním z přírody setřást bázeň ze smrti, která děti mnohdy obestírá, a naznačit, že nějaký svět existuje i dál.

NÁVŠTĚVA MALÉ SMRTI - Kitty Crowther, Baobab, 2013

Malá smrt je nešťastná: nikdo ji nemá rád, všichni se jí bojí, lidé, které převádí do svého království, jsou smutní, vzdychají a je jim zima. Jednoho dne si ale Malá smrt dojde pro malou Evelínu a od té doby je všechno jinak. Jak s malým dítětem mluvit o smrti? Co mu říct… Kitty Crowther je přirozená vypravěčka, nebojí se dětem otevřít tak složité téma, jako je konec života, a dělá to s vrozeným citem pro dětský svět.

O DĚTECH A SMRTI - Elisabeth Kübler-Ross, v originále „On Children and Death“, ERMAT pro Nadační fond Klíček, 2003

Kniha O dětech a smrti (ve Spojených státech poprvé vyšla v roce 1983) je autorčinou první publikací zaměřenou výhradně na děti. Kniha je určena nejen těm, kdo se s umíráním u dětí setkávají v rámci svého povolání, ale tentokrát ve značné míře i lidem, které smrt dítěte někdy zasáhla v jejich osobním životě: rodičům, sourozencům, příbuzným, blízkým přátelům… – a těm všem chce nabídnout útěchu a naději. Autorka se zvlášť věnuje úmrtím úplně malých dětí, úmrtím v důsledku vážné nemoci, úmrtím náhlým a nečekaným, ale zabývá se i tím, jak děti smrt vnímají a jak na ni reagují, setkají-li se s ní třeba u jiných rodinných příslušníků. 


Mezi FILMY s touto tématikou patří:

MOJE MALÉ DĚŤÁTKO (SRN 2007, 88 minut, režie: Katja Baumgarten)

Autentický životní příběh režisérky – porodní asistentky, která se v průběhu těhotenství dozví, že očekávané děťátko je tak těžce postižené, že se narodí mrtvé, nebo zemře velmi krátce po porodu. Přesto se jej rozhodne donosit a porodit (doma, s podporou lékaře a porodní asistentky), aby mohlo pár hodin po porodu zemřít.

NEJTĚŽŠÍ VOLBA (ČR 2010, 57 minut, režie: Dagmar Smržová, v češtině)

Příběhy a rozhodování žen, které se dozvěděly, že se jejich dítě má narodit s těžkou zdravotní vadou. Všechny sledované hrdinky se nakonec rozhodly své dítě přijmout se vším všudy a případně s ním i přečkat odchod z tohoto světa. Ženy popisují cestu, kterou zvolily a dopady jejich rozhodnutí na ně samotné i jejich blízké okolí.

NEVÍTANÍ (ČR 2009, 72 minut, režie: Tomáš Škrdlant, v češtině)

Celovečerní dokument Tomáše Škrdlanta zachycuje dlouhodobě sledované osudy fyzicky postižených dětí, které byly svými rodiči odloženy hned po narození.

ZACHRAŇTE EDWARDSE (ČR 2010, 72 minut, režie: Dagmar Smržová, v češtině)

Příběh mladých manželů rozhodujících se přivést na svět těžce postižené dítě s Edwardsovým syndromem.


Dále bych vás ráda informovala o BLOZÍCH A WEBECH, které provozují soukromé osoby, většinou maminky, které samy o dítě přišly. Některé z nich jsou zaměřené na pomoc jiným v podobné situaci, některé jsou spíše jen osobním prostorem jejich sdílení či sdílení ostatních rodičů. Některé jsou plné naděje a jiné zase hovoří o smutku a beznaději, kterou prožívají. I zde lze čerpat mnoho inspirace pro život či pro osobní modlitbu.

https://emmamaedwardse.wixsite.com/edwardsuvsyndrom - osobní blog rodičů malé Emmy, která se narodila s Edwardsovým syndromem (trisomií 18), která má za následek vážné fyzické a mentální postižení dítěte a život v rámci několik málo měsíců.

ratislavova.wordpress.com/perinatalni-ztrata/ - informace pro rodiče a porodní asistentky pro případy perinatální ztráty a mrtvě narozených dětí.

www.ztratamiminka.cz - webovky maminky Lucky, která přišla o tři své děti. Je zde tento příběh a následné zkušenosti, ale i další příběhy, kontakty, rady a tipy pro podobné těžké životní situace.

www.nenarozenemiminko.cz - stránky vytvořené maminkou Lucií po smrti syna Filípka krátce před porodem

www.cekalajsemmiminko.cz a www.lucielebduskova.cz - webové stránky Lucie Lebduškové, psycholožky která sama prožila potrat dvou svých dětí a nyní kromě blogu pomáhá i jiným ženám, pořádá webináře, semináře, poradenství a psychoterapii a mimo jiné online program Po ztrátě miminka v bříšku: 4 fáze k uzdravení. Krom toho také posbírala různé příběhy maminek, které potratily dítě a vydala knížku Čekala jsem miminko, ale...

www.anjeliky.sk - slovenský portál, který vytvořila maminka Denisa po ztrátě dcerky Vivian, kde umožňuje sdílet i ostatním své příběhy. 

https://www.emimino.cz/denicky/prazdna-naruc/  - zde lze najít příběhy žen, které různým způsobem ztratily dítě v těhotenství, po porodu i později.


 Závěrem bych chtěla vyjádřit svoji vděčnost za odvahu lidí se podělit o své osobní zkušenosti a mnohdy těžké příběhy. Zejména bych ráda vyjádřila svůj obdiv k Bohu, že i lidem, kteří jej neznají, umí dát do srdce velký kus naděje a radosti, díky které umí tyto ztráty přirozeně přijmout a žít dál s lehkostí a úsměvem, a bez zatrpklosti umí šířit zprávu o tom, že smrti se nemusíme bát.

Výčty knih, filmů a blogů nejsou úplné a vůbec ne vyčerpávající a opět jde jen o výčet toho nejzajímavějšího, co jsem objevila. Pokud znáte cokoliv dalšího, co vás v tomto směru nějakým způsobem oslovilo, podělte se v komentářích.