(obrázek Česká televize)

„Připadám si najednou nějak zbytečná…“ řekla mi spolužačka při nedávném setkání. Její dcera je vdaná už dávno, syn odešel z domu před pár týdny. Odstěhoval se ke své přítelkyni. Rodiče zemřeli. Spoustu let se o ně starala, dokonce nějakou dobu péči o ně měla jako hlavní náplň života i pracovní poměr.

Chystá se do předčasného důchodu, protože mladším kolegům v práci už nestačí. A jinou práci poté, co dosloužila rodičům, nesehnala. Kromě kočky a zahrádky má doma ještě manžela. Manžela, který po příchodu z práce padne na kanape, pustí televizi a otevře pivo. Střídavě prý nemluví nebo vrčí.

„Těšila jsem se, že budu holce hlídat děti, aby mohla do práce. Ale nechce. Vůbec v ničem se neshodnem. Cokoli jim řeknu, je to blbě. Já i blbě vařím krupicovou kaši a blbě jim otírám nos, věřila bys? Mají dětský pokoj plný krámů a zbytečností a když já přinesu hračku, nikdy to není dobře... “

V očích měla slzy. „Pořád jsem měla okolo sebe živo, bylo o koho se starat. Teď si připadám tak sama a zbytečná. “

Moc ráda sleduju diskuse mladých maminek tady ve společenství ŽMM. I jejich občasné stesky nad soužitím se stárnoucími rodiči. Hlavně co se výchovy a péče o děti vůbec týká… do toho my babičky (a někdy i dědové) tak rádi mladým kecáme. I tehdy, když nejsme dotazováni. V jedné z těch diskusí jsem četla moudrou větu mladé maminky: „Je potřeba dozrát do role babičky, umět se tak trochu upozadit. “ Jo – podepisuju. Je to potřeba.

Napadlo mně, jak vlastně krásné je slovo „upozadit“. Vůbec nemusí znamenat být mimo. Odejít pryč… a zůstat „sama“, uražená proto, že o mé zkušenosti a moudrost nikdo nestojí☺.

Upozadit se znamená „stát v pozadí“ toho, co se děje, na čem nám tolik záleží... Pokorně a tiše.  A v tomto postoji zůstat aktivní. Účinně aktivní – pomocí, jsme-li o ni požádáni, modlitbou, žehnáním dětem a vnoučatům, obětováním svých neduhů, které přináší věk, za své potomky... To je opravdu dřina. Dřina, která může přinést dobré plody.


 

PS: Škoda, že tohle nejde říct nevěřící kamarádce...

PS2: Díky @Marryane za to nádherné slovo „upozadit se“.