V rámci ŽMM či z popudu členek tohoto společenství vzniklo nejen na signálech mnoho dobrého. Co je ve virtuálním světě téměř hmatatelné, jsou odvozená a inspirovaná společenství. Pojďte se s některými z nich seznámit. 


Bazar knih (stručně od zakladatelky @Krasnazena)

Bazar knih jsem založila proto, abychom si mohli vzájemně prodávat nebo darovat křesťanskou literaturu. Nové členy přijímáme bez omezení. 

 

Co dnes vařím? (představuje @evulka) aneb jedálničkovo-receptová odnož ŽMM

Na nástenke ŽMM sa často objavil skvelý tip na rýchly obed, overený recept na bábovku alebo praktický poznatok z varenia či pečenia. Problém ale nastal, keď sa po pár dňoch vareniachtivá žena snažila dohľadať onen výborný recept na dusenú cuketu alebo tvarohový koláč, lebo rozľahlosť nástenky ŽMM je už v podstate legendárna a nájsť tému staršiu ako pár hodín je úloha pre superhrdinov. ?

Vznikla teda "variaca skupinka", kam (niekoľkokrát) denne prispievame inšpiratívnymi výkrikmi typu "dnes sme mali na obed pečené kura s mangom!" Cieľom spoločenstva je teda zdieľanie jednoduchých (ale kľudne aj zložitejších) každodenných jedál, a naberanie inšpirácie z dobrôt ostatných členov. Zatiaľ sa nám to darí, dobrých receptov nie je nikdy dost! ?

 

Klub radostných zpráv (představuje @Krasnazena)

Klub radostných zpráv vznikl spontánně, protože na internetu jsou zprávy převážně negativní. Tyto radostné zprávy mají členy podnítit k tomu, abychom si uvědomovali, kolik darů od Boha denně dostáváme. Mrzí mě, že členové se příliš nezapojují.

 

Klub rodičů a pečovatelů dětí se speciálními potřebami (představuje @TetaAni)

Místo pro vzájemné sdílení radostí i starostí, které s sebou přináší život s dítětem s handicapem.

Na sociálních sítích funguje dost podobných skupin, ale zatím jsem nenarazila na něco podobného v křesťanském prostředí. Věřím, že mnohým z nás právě víra v Boha pomáhá zvládat často náročné dny, týdny, roky.

 

@Mamut - manželé, muži, tátové (prezentuje @PetrST)

S myšlenkou, že by mohlo na Signálech vzniknout čistě pánské společenství, jsem si zahrával dlouho. Založit ho bylo lákavé, ale nevěděl jsem, jak takové společenství udržet, jak o něj pečovat. Při jednom večerním posezení s přáteli jsme se k tomuto nápadu vrátili a jelikož byla dobrá nálada, nenapadlo nás nic lepšího, než opravdu společenství, čistě pánské, založit jako parodii na Ženy, matky, manželky. Nechtěl jsem, aby parodie byla příliš znatelná, a proto jsem tomu dal formu zvířete – mamuta.

Vznik Mamuta byl na Signálech velmi diskutovaný, zvláště v řadách uživatelek, a svým způsobem (alespoň tak jsem to vnímal) se probudila v ženách touha poznat, co je na území, kam nemají vstup povolen. Společenství se vyvíjelo. Vstoupili noví členové (a stále mohou vstupovat – členem se může stát každý autorizovaný uživatel), začaly se vkládat příspěvky na nástěnku a založil se blog. Rozjezd (si myslím) byl dost slušný. Bylo to něco nového. Dokonce vzniklo i pohoršení nad původním logem Mamuta (a později, díky pomoci TessMM, jsme měli nové).

Společenství v současné době funguje zvláště na nástěnce ve virtuálním světě, ale do budoucna jsou v plánu různá setkání a aktivity, které by členy více sblížily a utvořili z Mamuta víc, než pouze „formální společenství mužů“... Ale budoucnost je nejistá a důležité je to, co je dnes.

Založení a vůbec péče o toto společenství je pro mě jako pro mladého kluka z Valašska něco velkého, nového a neznámého. Tak uvidíme, jak se povede. A věřím, že s Boží pomocí to půjde!

 

MOP 

Motivace, organizace, plánování je interní společenství vyrůstající z potřeb žen setkávajících se díky Signálům. Jsme dceřiné společenství odvozující se od Žen-matek-manželek (ŽMM), které se zabývá sdílením našich životních rytmů, plánováním práce (domácnost, zaměstnání, studium), motivací k různým cílům, předáváním vzájemné zkušenosti a trochu i kulturou bydlení. Aktuálně je činnost společenství v útlumu, ale netleje.

 

Oáza čistoty   (představuje @TetaAni)

Na nástěnce ŽMM se občas diskutuje na téma PPR. Vždycky je to plodná a přínosná diskuze, ale tak jako ve všech oblastech života, i tady se názory různí. Z toho důvodu jsem založila toto společenství, kde jsou zváni pouze ti, kteří se svou plodností pracují v souladu s přirozeným řádem, který Bůh vložil do života ženy.

Členy společenství jsou jak ženy, tak muži, je zde kněz P. Karel Skočovský, gynekoložka Mudr. Lázníčková - poradce CENAP, lektoři LPP.

V současné době má společenství 37 členů a diskutuje se i o jiných tématech než jen o PPR.

Manželská sexualita je velmi citlivé téma, z toho důvodu nástěnku vidí pouze členové. 

 

Obouváme barefoot/kompromisní obuv

Skupina pro ty, kdo se zajímají o zdravé (ne)obouvání, bosou chůzi, "bosoboty", která vznikla na základě několika diskuzí na ŽMM pro všechny, kteří se o toto téma více zajímají. Slouží i jako poradna ohledně výběru bot atd. Je to jen virtuální společenství a nové členy přijímá. Najdete v něm hlavně rady, tipy a bazárek barefoot/kompromisní obuvi.

 

Partnerská výchova v křesťanské rodině  (prezentuje @Jasminecka)

Toto společenství vzniklo jako prostor pro debatování nad volně dostupnými články a webináři Nevýchovy. Přála jsem si menší skupinu lidí, kterým je tento koncept sympatický, abychom se mohli navzájem povzbuzovat bez nutnosti obhajovat základní nevýchovné principy, a probírat případná úskalí či radosti, které přináší snaha o respektující přístup v našich křesťanských rodinách.

Není naším záměrem konkurovat jiným společenstvím ani osobním blogům, proto naše debaty zůstávají pouze na nástěnce. Počet členů již dosáhl svého maxima.

 

Páteční výlety s dětmi (představuje @oqoq)

Jsme otevřené společenství rodičů, které se svými dětmi (hlavně školkového věku) chodí na výlety.

Setkáváme se v předem určený termín v pátek dopoledne v Brně či jeho blízkosti na cestě za přírodou, kulturou či technikou. Od prosince 2017 jsme zatím navštívili Zetor Gallery v Brně-Líšni, výstavu Paneland v Moravské galerii a expozici Fauna a flóra Moravy v Moravském zemském muzeu. Také jsme se vydali obdivovat kvetoucí koniklece na Kamenném vrchu a prošli naučnou stezku U Jezírka mezi Soběšicemi a Útěchovem. Naučných stezek máme v plánu přes léto navštívít vícero, s klesajícími teplotami a přibývajícím deštěm se vrátíme do muzeí a galerií.

Neklademe si žádné velké cíle, snad jen bychom byli rádi, aby si naše děti zažily, že i s věřícími kamarády se dají podnikat různá dobrodružství, nejen akce s duchovním rozměrem.

 

Představení redakčně zkrácena