Pekařka (no dobře, přesnější výraz by byl “občas něco pečící žena”) míní, trouba mění...


Manželovy kulaté narozeniny slavené už v novém zaměstání jsem vnímala jako příležitost, jak se pekařsky vytáhnout. Přece aby všichni věděli, jak zdatnou má ženu. Navíc jsem už nějakou dobu chtěla vyzkoušet věnečky z odpalovaného těsta. Kdy jindy, když ne teď!

Rukama (a obrazovkou noťasu) mi prošlo hned několik receptů, které se od sebe lišily spíše nepatrně a vesměs ze všech tak nějak vyplývalo, že odpalované těsto vlastně není nic složitého. Takže po nakoupení příslušných ingrediencí jsem se s nadšením vrhla do pečení. Nejprve jsem vymíchala krém - pamětliva toho, že krémy se občas rády sráží. Nicméně tentokrát mi krém udělal radost, nesrazil se a byl “jedna báseň”. Teď už zbývalo jen těsto. Jenže… buď jsem někde dělala kardinální chybu, nebo mám špatnou troubu, nebo mi prostě hvězdy nepřály.

První várka  byla i po dlouhých desítkách minut v troubě vevnitř syrová (zato na povrchu jako když to přeženete se samoopalovákem nebo solárkem) a nevyskočila snad ani o mikrometr. Pro nepoživatelnost skončila kompletně v koši. Pomalé pauze na sesbírání rad zkušenějších pekařek a prolustrování všemožných tipů od strýčka Gůgla jsem se nezdolně pustila do várky druhé. Přes dlouhé míchání a snahu o co nejvěrnější dodržení “zaručeného” postupu skončila tamtéž.

Tak jsem stála v kuchyni se špinavými plechy, s košem plným nepovedených věnečků a s obrovskou mísou výborného věnečkového krému. A teď přichází ona nerudovská otázka: “Kam s ním?” Do třetí várky se rozhodně pouštět nebudu (škoda času i surovin). Na linecké košíčky nemám formičky. Potřebuju něco rychlého s minimálním rizikem pokažení…

A tak vznikly piškotové řezy s věnečkovým krémem

Ingredience:

Krém: 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 6 - 8 lžic cukru krupice, 1 máslo, rum

Piškot: vejce, cukr (krystal nebo krupice), polohrubá nebo hladká mouka, kakao, případně olej

Kompot (případně čerstvé ovoce) podle chuti

Postup:

  1. Připravte si pudinkový krém:
    Z mléka, vanilkových pudinků a cukru uvařte hustý pudink. Změklé máslo vyšlehejte a potom do něj zašlehejte vychladlý (!) pudink a trochu rumu. Pokud byste pudink přidali teplý, máslo se bude rozpouštět a krém se zdrcne.

  2. Upečte tmavý piškot. Záměrně neuvádím konkrétní počty surovin, protože záleží, jaký piškot pečete - upečte ho prostě tak, jak jste zvyklí. Mně se osvědčil poměr 4 vejce, 150 g cukru (krystal nebo krupice), 160 g polohrubé mouky, peču na pečicím papíru. Nejprve se vyšlehají vejce s cukrem do pěny, potom se pomalu vmíchává mouka s kakaem (nejlépe přes síto). Spolu s moukou můžete přidat trošku prášku do pečiva - jen tak “pro sichr” - pokud šleháte opravdu dlouho, není potřeba, pokud ale používáte recept s větším množstvím mouky (nebo se vám nechce šlehat, ehm), pak už potřeba bude. Někdo používá jednoduchý poměr 1 vejce - 1 lžíce cukru - 1 lžíce mouky. Můžete samozřejmě použít i piškot olejový nebo libovolné jiné oblíbené “spodní” těsto pod řezy.
    Pokud zatím žádný osvědčený recept na piškot nemáte, doporučuji mrknout se na článek https://www.kucharkaprodceru.cz/srazene-testo-a-dalsi-katastrofy/ do sekce Piškotová hmota, kde najdete nějaké tipy, jak na správné piškotové těsto.

  3. Vytvořte řezy podle své chuti. Já vyzkoušela tyto varianty:

Slepovaná: piškot rozkrojte na 2 stejné části, jednu potřete krémem, naskládejte ovoce a opět potřete krémem a přiložte druhou část těsta. Nechte ztuhnout a krájejte na řezy (můžete horní část pocukrovat moučkovým cukrem).



Zdobená: Piškot rozkrájejte na čtverečky/obdélníčky. Krém naplňte do zdobičky (nebo zdobicího sáčku) a ozdobně nastříkejte na každý kousek piškotu a ozdobte ovocem.



Obě byly dobré, zdobená nám chutnala víc a vypadá slavnostněji, akorát není praktická na převoz.
A pokud se někomu nechce péct piškot, tak krému bylo tolik, že se dostalo i na nepečenou variantu - krémem jsem slepovala piškoty po dvou, namáčela je v hořké čokoládě a zdobila barevným zdobením. I tato varianta je chuťově výtečná a jen se po ní zaprášilo:)

Jenom upozorňuji, že z uvedeného množství surovin je krému fakt hodně, asi na 3-4 plechy piškotu. Pokud máte tedy obavy, že tolik řezů nezkonzumujete, doporučuju podělit suroviny na krém dvěma. Ale vzhledem k tomu, že jsme ve dvou snědli jeden plech za večer, tak myslím, že s konzumací tohoto množství nebude ve většině rodin až takový problém:)