Muzeum hraček. Vyřezávané loutky nebo celá "pimprlátková" divadla, plyšáci, panenky, autíčka. Stavebnice se kterými jsme si hráli (doma či ve školce) my nebo ještě naši rodiče.

Hračkářství. Dřevěné kostky, vláčky, všelijaké vozíky a domečky, panenky z látek a plyšáčci na straně jedné, umělé plastové hračky, všelijaká elektronická a hlavně zvuková hejblata na straně druhé.

Televizní pohádky a filmy. Stále oblíbená Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, Mrazík, i když byly natočené v konkrétní době, která se do obsahu také (nevyhnutelně) promítla.  Akční filmy, pohádky plné akcí, křiku, týpků, které by člověk při osamocené procházce nejen nočním lesem určitě potkat nechtěl. Na můj vkus ponuré exteriéry.

Katalogy s nábytkem v chladných barvách, strohých tvarech, v neosobním studeném interiéru, prezentovaném jako obydlí. Tentýž katalog, kde onu těžkou či přísnou racionalitu mají vyvážit různí až kýčovití jeleni, trpaslíci do zahrady, sošky Santa Clausů a jiných bytostí.

Obrázky, ať už originály nebo reprodukce, plné květin, krajin, různých zátiší nebo panoramat měst či vesnic. Různé drhané ozdoby na stěny, gobelíny, tapisérie.

Po návštěvě chladného supermarketu plného plastů, dárkového obdchodu, shlédnutí onoho katalogu jsem si kladla otázky typu: Proč lidé mají v oblibě retro? Přestože danou dobu osobně mnozí ani nezažili, znají ji jen z TV filmů, vyprávění blízkých? Proč se cítí lépe, když vidí spíše starší vystavené hračky? Vyzařuje z nich obyčejné lidské teplo.

V Pyšné princezně i dalších dobových pohádkách se svým způsobem odráží láska k člověku, hlavně k dětem. Víra v lepší budoucnost, kterou mnozí navzdory temným stránkám doby skutečně v sobě měli. Vyřezávané loutky, ušití či upletení nebo uháčkovaní maňásci v sobě nesou lásku ke konkrétnímu dítěti či dětem, na které jejich tvůrce při zhotovování možná myslel.

No a lidé ve středním věku, kteří dobu retra alespoň zčásti zažili a pamatují si ji, ji mají navíc spojenou s relativně bezstarostným obdobím dětství, kdy tíhu světa nesli na svých bedrech povětšinou rodiče a další blízcí.

Redakčně upraveno.