Jako středoškolská učitelka jsem byla zvyklá na pravidelné dávky výletů a kultury v pracovní době. Tu nějaké divadelní představení, návštěva výstavy nebo prohlídka hradu. Když jsem objevila něco nového, co mě lákalo, prostě jsem to zakomponovala do výuky, nechala schválit panem ředitelem a šlo se. Teď na mateřské dovolené jsem začala mít trochu absťák. Takže jen co se oteplilo natolik, aby se náš kojenec dal nakrmit nebo přebalit venku na čerstvém vzduchu, začali jsme výletovat.


Jako nejvíc baby-friendly dopravní prostředek jsme vyhodnotili vlak. Dítě nemusí být uvázané v autosedačce, ale pohodlně se rozvaluje na sedadle ve své kočárkové tašce. A bez problémů si ho můžu vzít na klín, nakrmit či přebalit a není nutné kvůli tomu zastavovat jako v autě. Takže už je jasné, že většina našich výletních cílů leží na vlakové trase.

 

 

BOSKOVICE

 

Jako malá holka jsem s rodiči několikrát navštívila Boskovice. Od Brna co by kamenem dohodil a zbytek došel. Židovské město, synagoga, mikve, židovský hřbitov, zřícenina hradu, gotický kostel, zámek, muzeum, zahrady, letní kino... Myslím, že by zde člověk mohl strávit minimálně víkend a pořád by měl co objevovat.

 

My jsme během jednodenního výletu nejprve prodrncali po kočičích hlavách židovským městem. Nakoukli jsme do mikve, i s kočárem zajeli do synagogy, která je nádherně zrestaurovaná, a prohlídku židovské části završili obědem ve stylové klidné pizzerii, která svou atmosférou evokuje maloměsto prvorepublikových let.

 

Posilněni obědem jsme vyrazili na hrad. Dá se to vyjet i  kočárem, ale nakonec jsme ho zaparkovali na nádvoří a zříceninu prochodili s dítětem v kočárkové tašce. Do příště musíme pořídit nosítko. Už se cvalda pěkně pronese.

 

Zmožený cestovatel

Prohlídku zámku jsme pro letošek vynechali - "a gíí", "a grr", "a jéé" a další komentáře našeho batolete uprostřed výkladu průvodce by návštěvníci asi neocenili. Nakoukli jsme alespoň do zahrad a do zámecké kaple a pak už byl čas vyrazit zpět k vlaku.

 

Ještě jsme stihli na náměstí výbornou točenou zmrzlinu, a než jsme na nádraží prozkoumali historické výhybky, náš vláček přifrčel. Musím pochválit České dráhy - byl nový, čistý, nízkopodlažní a s příjemným vlakovým personálem.

 

Myslím, že v Boskovicích by si přišli na své nejen dva dospěláci s kojencem, ale i rodina se školkáčky či školáky a kolega sem každoročně bere studenty v rámci výuky o světových náboženstvích v základech společenských věd.