Milé dámy,

jak často chodíte na preventivní prohlídku ke gynekologovi? A slyšely jste něco o Lucii Bittalové?


Lucie Bittalová (*1987, +2015) byla studentkou anglistiky, aktivistkou (HateFree Culture) a bojovnice s rakovinou děložního čípku. 

Lidí, kteří se ve své těžké nemoci rozhodli nabádat ostatní k větší aktivitě související s prevencí, případně těch, kteří napsali knihu, je bezpočet. Je však pozoruhodné, že Lucie Bittalová, ačkoliv mezi zjištěním diagnózy rakoviny děložního čípku až po její smrt, uplynulo pouhých 10 měsíců, stačila toto období do poslední chvíle svého života, vrchovatě naplnit. A to mezi sériemi chemoterapie, únavou, obavami. 

Jakožto troller, zabývající se sarkastickými poznámkami na adresu rasistických výroků jednotlivců či skupin na internetu, se podobným způsobem zaměřila na kampaň Měsíc raka. I když v některých pasážích působí kampaň drsně, bez servítek, věřím tomu, že právě proto oslovila řadu žen. Lucie byla mladá holka a tak svým stylem vyjádřování mířila cíleně na vrstevníky a mladší populaci. Avšak její přání "Nebuď blbá a jdi na prohlídku", vyslyšelo i poměrně dost žen střední generace. 

Kampaň Měsíc raka probíhala v rozmezí 22.6.2015 - 22.7.2015, přihlásilo se jí tam 11 000 lidí, na Facebooku "olajkovalo" 2000 lidí a 500 žen psalo, že se objednaly na preventivní prohlídku ke gynekologovi. To jsou data z tehdejších prvotních dnů kampaně, ale její odkaz pokračuje dodnes. 

Píšou ženy, kterým kampaň Lucie Bittalové zachránila život. Dokonce i jedna z redaktorek, která s ní dělala rozhovor, šla do sebe a po několika letech se přihlásila ke svému gynekologovi (ona sama si myslela, že porozením dětí návštěvy u gynekologa končí). Zjistili jí rakovinu... ale ve stádiu, který šel léčit. Léčila se a vyléčila. Nebýt kampaně, šla by ke gynekologovi zřejmě až na základě nepřehlédnutelných potíží - jako Lucie - a možná by ještě nějakou dobu trvalo, než by se k lékaři odhodlala. Žen, podobných Lucii Bittalové, je hodně - pro část z nich to skončí dobře, pro část z nich ne. 

Jedním z důvodů, proč Lucie šla do kampaně, byl fakt, že když se v době své nemoci ptala svých vrstevnic na to, zda ví, jak často se má chodit na preventivní prohlídku ke gynekologovi a co u preventivní prohlídky zjišťuje, nevěděly (až na pár výjimek). To bylo pro Lucii alarmující. Ostatně, nač další slova, stačí si projít její kampaň. Když už je řeč o rakovině děložního čípku, stejně tak by se nemělo zapomínat na samovyšetřování prsou a SONO prsou 1x za 2 roky, mammograf nad 45 let každý rok.

Z webu kampaně Měsíc raka doporučuji kolonku Lucie o rakovině. Když rozbalíte a sejdete myší úplně dolů, najdete odkaz Média o Lucii, kde je možno najít kopec článků a rozhovorů s Lucií. Zaujal mě tento odkaz, kde součástí rozhovoru (Lucie zde kromě rakoviny velice dobře popisuje i chování lékařů, vliv na psychiku a jiné užitečné věci) je rovněž videorozhovor s Martinem Veselovským, shrnující proč vlastně kampaň vznikla, jaký má cíl apod. Tento rozhovor lze najít na úplném konci článku.

Další stránky vybízející k prevenci rakoviny: https://loono.cz