Tentokrát necestujeme vlakem, vystačíme pouze s brněnskou MHD. A opět si nemůžu na hromadnou dopravu stěžovat - všechny spoje přijíždí nízkopodlažní a cestující mi ochotně uvolňují místo pro kočárek. A proč vlastně jedeme ve všední den v podvečer do Líšně? Kolega Pepa před pěti lety podlehl rakovině, a tak se každoročně na jeho narozeniny scházíme s jeho rodinou a přáteli na jeho oblíbeném poutním místě - na Kostelíčku.


 

 

Každý rok je to putování trochu jiné. Letos poprvé jedu s kočárkem, tak mám trochu obavy, jestli po deštích v uplynulém týdnu nezapadneme do bláta. Ale jde to dobře. U Pepova rodného domu se kromě několika kolegů potkávám i se svou bývalou studentkou, která rovněž přijela s kočárkem, a tak cestu absolvujeme společně.

Místy kličkujeme mezi obrovskými kalužinami, ale když nám k tomu hrají troje housle a klarinet a okolo šustí líšeňské kroje, jde se báječně. Mládě spí jako zabité, když to tak pěkně drncá. V klidu si tak nahoře můžu poslechnout úryvky z Pepových knížek i krojovaný zpěv. 

Večer pokročil, a tak místo malého občerstvení spěchám zpátky do Líšně na MHD. Mezi zahrádkami vládne božský klid a obloha se vybarvila kouzelně...

cestou z Kostelíčku

Pokud byste si chtěli Kostelíček prohlédnout i zevnitř, vězte, že během června zde bývají nedělní mše. A jestli nebude cesta moc rozblácená, nevracejte se pak zpátky do Líšně, ale sjeďte to přes les do Mariánského údolí a udělejte si procházku kolem rybníků. 

V létě bývá u Borovic příjemné koupání a děti budou mít radost z oveček u Kadlcova mlýna nebo z kůzlat, rybiček a hlavně různých prolézaček a houpaček v Eldorádu. Nebo si můžete rybníky obejít dokola. Pro zdatnější chodce nebo pro cyklisty vede krásná cesta kolem potoka od Muchovy boudy k myslivně U Jelena, kde mají taky slušný zvěřinec a v sezóně se zde i docela slušně naobědváte.

Jestli je to možné, vydejte se do Mariánského údolí raději ve všední den - o víkendu tu bývá plno lidu. Ale když odbočíte na některou z vedlejších cest, vyhnete se tomu blázinci a můžete si užít krásné výhledy a les.