Dlouhou dobu se u nás doma moc nepeklo, protože dezerty bez vajec a mléčných výrobků nelákají jako ty běžné. S postupným vyhasínáním alergií se to mění.

To si tak řeknete: "Chtělo by to otestovat tvaroh."

Koupíte dva tvarohy a pak hledáte ten nejlepší recept na bábovku, protože bábovka je přece symbol slavnostní nedělní pohody a on je zrovna sobotní podvečer.

Hledáte a hledáte, až zkřížíte rozpis surovin od oblíbené foodblogerky (http://www.pradobroty.cz) s postupem od foodblogerky ještě oblíbenější (https://www.kucharkaprodceru.cz/), přidáte špetku svých zkušeností a tady ho máte:

  • 160g změklého másla
  • 200g cukru (ideálně krupice)
  • 3 velká vejce (nebo 4 malá)
  • 500g tvarohu (z vaničky)
  • 200g dětské krupičky
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
Archiv autorky

Vymažeme a vysypeme formu na bábovku, kterou po dobu přípravy těsta strčíme do lednice. Začneme předehřívat troubu na 170°C (horkovzduch na 150°C). Změklé máslo utřeme s polovinou cukru do světla (pokud nemáme cukr krupice, použijeme krystal). Po jednom zašleháme žloutky, další přidáváme až poté, co se předchozí plně vstřebá. Následně po částech zašleháme tvaroh se špetkou soli a šťávou z citrónu. Poté vmícháme dětskou krupičku a těsto necháme stát. Pokud máme doma přebytečný bílek, přidáme ho k ostatním. Vyšleháme měkký sníh (elektrickým šlehačem pomalu!). Přidáme druhou polovinu cukru (může být cukr moučka) a šleháme do pevného a lesklého sněhu, kterému se neohýbají špičky. Sníh po částech zlehka vmícháme k těstu. Takto připravené těsto vlijeme do formy na bábovku a pečeme asi hodinu. Po upečení necháme bábovku chládnout ve formě asi 5 minut, poté ji vyklopíme. 

Zdlouhavosti přípravy a nezbednosti malých pomocníků netřeba se bát. Pětiletá udrží elektrický šlehač při malých otáčkách, tříletý hlídá hromádky surovin a třídí je na použité a nepoužité, skoro roční to jistí ze zad (mých). 

Archiv autorky

První testovací bábovka zmizela rychle, každá další taky. A tak ji pečeme často - na další den k snídani, na odpoledne k svačině, na neděli ke "kafi". Málokdy je z ní po 24 hodinách víc než drobeček. Ani celou se mi ji ještě nepodařilo kvalitně vyfotit.

Archiv autorky

Poslední exemplář v naší domácnosti byl z trouby vytažen v 19:56, následující den 10:40 už zbyl jen prázdný talíř. Ať chutná i vám!

Archiv autorky