Dávám dohromady útržky myšlenek na téma rodičovská dovolená a žena v domácnosti na plný úvazek. Minulý týden vyšel bilanční článek od @Tessi, který ve mě nechal hluboký otisk. 


Každý rodina má svůj příběh, svoje životní podmínky (zahrnující finanční zázemí i možnost přehodit péči o děti na dalšího pečovatele, např. prarodiče.)

Já jsem doma s dětmi 5 let. A ještě budu. Nevím, jak dlouho. Přemýšlím, co potřebuje moje srdce, co potřebuje rodina. Několikrát jsem se zadrhla v kolotoči myšlenek, které opakují pořád to samé: sebehodnocení a společenský statut ženy na mateřské, rodičovské nebo v domácnosti. 

Namísto trapného pokusu o úvahu nad hodnotou domácích prací a péčí o děti připojuji raději několik odkazů, které mě v této oblasti zaujaly:

kdy je při mateřství vhodný návrat do práce?

2 důležité citáty

každodenní odevzdávání

Poslední zmíněné téma - každodenní odevzdávání - mě oslovilo v komentáři k úryvku evangelia z pátku 2. srpna v Evangeliu na každý den od Paulínek. Ježíš nemůže vstoupit do našeho každodenního života, když nebudeme věřit... Věřit v prosvětlení naší všednosti, obyčejnosti. Stačí otevřít dveře... (Přesné znění zde: Mt 13, 54 - 58.)