Přátelství a zázemí - to je pro mě charakteristika společenství. Autorce článku se podařilo, že dobré vztahy přetrvaly desetiletí. Je to velký dar.


Některá spolča se zrodí například už během dospívání ve farnosti nebo na střední škole nebo během vysokoškolského studia. Po skončení školy zaniknou úplně či se naopak mění.

Sama patřím do Střípků, zpívajícího společenství, které se zrodilo na Svatém Kopečku, kdy se chystalo a proběhlo dnes už legendární setkání mládeže se sv. otcem Janem Pavlem II.. Kopeček byl tehdy plný rozjásaných oveček.

Osobně jsem se stala součástí Střípků při přípravě milénia sv. Vojtěcha, které proběhlo v dubnu 1997 v Hradci Králové.

V té době jsme všichni studovali, pracující byli výjimkou. Tématem našich hovorů byly nejčastěji zkoušky, diplomové práce, zkrátka škola. Na zkoušky a ke společné modlitbě jsme se scházeli pravidelně.

Po absolutoriu začala další etapa. Hledání zaměstnání, prvního samostatného bydlení. Rozhodování, zda zůstat ve studentském městě či se naopak vrátit do svého rodiště nebo zamířit úplně jinam.

Začínala se uzavírat manželství, u zrodu některých stály právě Střípky. Zpívali jsme (i) na svatbách. Hovory při společných setkáních se točily okolo zaměstnání, bydlení, různých půjček, nejčastěji hypoték, průběhu stavby domku či zařizování bytu. 

Rodila se (a věřím, že stále přichází) další generace. Naše setkávání probíhala formou víkendů, aby ti, kdo už založili rodinu, mohli s sebou vzít i svoji druhou polovičku a ratolesti. Dvacáté výročí návštěvy Sv. otce Jana Pavla II. na Svatém Kopečku u Olomouce už jsme si připomínali společně s dětmi. Některé jsou nyní dospělé, samy uzavírají sňatky nebo přichází studovat na vysoké školy... třeba do Olomouce, kde začínají psát svůj vlastní spolčový příběh.

Připojuji ještě jeden historický záznam..