Psaní blogu je o rozhodnutí překročit svou komfortní zónu a dát něco ze sebe, i s podpisem (i když...někdy jsou anonymy žádoucí). Myslím, že výsledný pocit a zkušenost je natolik velkým obdarováním, že to za to stojí. A to si musí zkusit každý sám. K psaní lze těžko namotivovat, předat, vysvětlit... Je to jako skok do studené vody...osměluješ se, přešlapuješ... a buď to uděláš, nebo ne. 


V měsíci září má společenství ŽMM narozeniny. Narodilo se před čtyřmi lety rovnou jako blogové, a tehdejší tvorba byla velmi bohatá. Můžete si ji připomenout ve "výběrech", které najdete v rubrice --- admin --- (časově rok 2016 a začátek roku 2017).

Ke shrnutí roku 2017 se zachoval uložený text od zakladatelky společenství:

Mala som pripravený pekný prehľadný článok s poďakovaním za všetky aktivity, púte, výlety a stretnutia ŽMM v roku 2017. S praktickými ručne vloženými preklikávacími odkazmi. Samozrejme, ako to už býva, jedno chybné kliknutie a všetka práca je preč tesne pred momentom publikovania. Pripomeňme si teda rok 2017 blogmi, ktoré vás najviac oslovili.

Zima je dlouháužívateľka ŽMM
Buď kde jsi II@somniferka
K našemu prožívání mateřství@kollenka
O svatojánských muškách a potřebě malých věcí@aduš
Logo společenství@ajinka
Kříž v našem doměužívateľka ŽMM
Čím dál krásnější..@langer-hans
Jsem snad špatná matka?užívateľka ŽMM
Velikonoce u násužívateľka ŽMM
Výměna pytlíkových aktivit@Sancika
Slavíme neděli@oqoq
Proti proudu@sanitan
Pouť ŽMM z pohledu německého@Eliška88
Žít s Bohem - fráze nebo realita?@kecka
Májový piknik@terre-eau
Jedenáct let života@TetaAni
Společně na ryby i na traktory@mia-maru
A vo čem ten život, Pane Bože, je...?@MarjánkaN
Záchod se sám neumyje@jankac
Naše obyčejné úterý@VeruP
Říjnová změna@Kili
Tichá prababičkaužívateľka ŽMM
Pracující matkaužívateľka ŽMM
Dej mužům stálost pěstouna svého@Becket
Životem chci chválu vzdát@merryxx

Rok 2018 přinesl nový vítr a další zajímavé články. Vybrala jsem 10 textů podle zájmu čtenářů i podle zájmu svého. 

O své farnosti nám napsala @Kili. Potřebný a prakticky členěný je text O smrti v literatuře a filmu. Dále přidávám články V pěti lidech v 1kk a Jak se diskutuje v ŽMM. Pro texty Společenství - plody ŽMM a Stránky plné léta je synonymem tvořivost. Samota může být frustrující i plodná - o tom napsala @Marteo. O nevyžádaných radách babiček a dědů si můžete popřemýšlet při čtení tohoto článku. Výběr uzavírá téma Muži jako dar a Idyla téměř jako od Janáčka

Z úrody roku 2019 jsem vybrala novoroční text Naděje, která zachraňuje. Klasické téma životní změny reprezentuje článek Pár let, a je jiný svět. K sobě domů (i když trochu odlišně) nás pozvaly autorky textů Zápisky nového bydlení a Babiččin brblací monolog. Výběr uzavírá článek Už nesoudím