Jak se od podzimního slunce začne zbarvovat listí a sychravá rána dávají tušit, že se blíží dušičkový čas, vzpomenu si na babiččiny kytice na hřbitov. Každý rok vyráběla pro dušičkovou výzdobu rodinného hrobu bohatou kytici z chvojí a velkých voskových květů, zdobenou staticí, mahonkou nebo jinými dary zahrádky (ne vždy nutně jen naší). Když jsem zrovna procházela kolem, občas jsem jí u výroby asistovala. Stejně jako mamince, když vyráběla o měsíc později věnec adventní. Od ní jsem také celý postup odkoukala a postupně výrobu rodinného adventního věnce velikosti “kolo od vozu” i přebrala (do doby, než jsem opustila otce i matku a zpod ochranných rodičovských křídel se přestěhovala pod ochranná křídla manželova).  

No filters - všechny barvy podzim


A protože jednou nabyté dovednosti je dobré využívat, vyrábím od té doby věnečky (tedy ty dekorační, ty odpalované dopadly blahé paměti velmi neslavně) více či méně pravidelně. Kromě adventu je nejlepším časem pro věnce a věnečky právě podzim. Podzim se svým bohatstvím barev a plodů, které se na výrobu různých dekorací samy nabízí. Jen co přijde správný čas, podnikám výpravy do okolní přírody a parků a sbírám kaštany, žaludy, šišky, šípky nebo různobarevné listí, doma vytáhnu krabici s materiálem na tvoření a pak už popustím uzdu svému kreativnímu já.  

Věnečky na hřbitovy


Tak vznikly loni (což byl rok pro výrobu dekorací jako stvořený, protože úroda byla extrémně hojná) věnečky na hřbitov i jeden na vstupní dveře do bytu. Ty hřbitovní už dávno sežral zub času (a červi, kteří se vyklubali z některých žaludů:)), ale ten dekorační mi moje přirozeně schraňovací povaha nedovolila vyhodit. Přečkal tak zimu, jaro i léto na polici v pracovně a včera mi tak nějak přišel pod ruku. K mému vlastnímu překvapení se nacházel v docela zachovalém stavu a po menší renovaci (přilepení odpadnutých součástí či jejich nahrazení jinými) opět vítá všechny příchozí. Tak uvidíme, kolika recyklací se ještě dočká:) 

Vstupní dveře 2018
A letošní recyklace


P.S.: Pokud si budete chtít podobný věneček vyrobit, stačí vám nějaký podklad (já používám slaměné nebo polystyrenové věnečky obalené krepovým nebo obyčejným barevným papírem v odstínech hnědé nebo zelené), tavná pistole, bezbarvý lak ve spreji pro zafixování a lesk hotového výrobku (obejdete se i bez něj) a něco, čím budete věneček zdobit - v mém případě šlo o kombinaci modřínových šišek, šípků, kaštanů a žaludů. Na dekorační věnec jsem posbírala doma ještě skořápky z vlašáků a pistácií a přidala přírodní jutovou stuhu. Jednotlivé prvky neskládám podle žádného vzorce, ale tak, jak mi to zrovna přijde pod ruku - pokud byste chtěli více inspirace, tak doporučuju zabrousit na Pinterest.