3 x recept na trubičky / kremrole 

 

1. recept podle @Markyh

1 dávka cca 80 ks 

1. těsto
500 g másla
250 g hladké mouky
rychle zpracovat a dát do lednice
2. těsto
400 g hladké mouky
6 žloutků
špetka soli
3 lžíce octa
10-12 lžic vody
1. těsto položíme na 2. těsto, 3 x přeložíme (vždy jakoby na třetiny, směrem dovnitř, podobné jako dopis do podlouhle obálky), překládaní opakovat celkem 3 x, vždy po několika hodinách nebo klidné za další den. (Celkem se překládá 9 x) 
Uříznout kus, (zbytek v lednici), rozválet, nakrájet na proužky a natáčet na trubičky od užšího konce, těsto nenatahovat. Potřít vejcem, peci na 200*C do zrůžovění, nechat na rourkách dojit. 

Sníh
Na 1 g bílku: 2 g cukru, na 1 bílek cca 6–8 kremroli
Nejprve vyšlehat tuhý sníh, pak dat nad páru a postupně přidávat cukr, pořád šlehat, až se tvoří "špičky". Pote sundat a šlehat už jen chvilku a občas, plnit teplé. 

 

2. recept podle @An09 

Od babičky, její maminka byla cukrářka, a recept časem hodně vylepšily o tu smetanu, rum. Těsto je krásně křehké, jde využít i třeba na listový závin, či pizza šneky, tyčinky, cokoli..

1. těsto

9 dkg hladké mouky

1/4 kg máslo
 

2. těsto 

18 dkg hladké mouky

3 žloutky

1 lžíce rumu

1 lžíce ocet,

5-6 lžic smetany

 

První těsto se jen nastrouhá na struhadle máslo a smíchá opatrně s moukou.

Druhé těsto se dá na vál mouka, do ní uděláme důlek a do něj vložíme ty žloutky, rum a ocet a smetanu a pomalu přimícháváme tu mouku.

1. těsto položíme na 2. těsto - VIZ poslední odstavec o překládání těsta.

 

Nechat zabalené v uzlíku (zabalené ještě v igelitovém sáčku) v chladu 2 hod., potom rozvalovat a překládat 1x, a za tři hodiny podruhé. 

 

Potom rozválíme do podlouhla, a půlku si odložíme. Rozválíme těsto po celé šířce i délce, nakrájíme jezdícím ozubeným kolečkem proužky a natáčíme na trubičky od užšího konce. Potřít vejcem, pokládat namotaným koncem na plech, aby se nerozjížděly, trošku přitlačit, ale ne moc, jednu dobu jsme je měli díky mému tlačení zespod děravé. Dáváme na plech trošku vymazaný sádlem či máslem a trošku pocákaný vodou, ale jen malinko. Péci na 200*C do zlatova.

Těsto je krásně křehké, krásně listuje.

 

Pokud děláme z dvojité dávky, děláme stejně obě těsta nadvakrát, neznásobujeme to naráz. Tzn. 2 a 2 těsta.

 

Sníh

Na dvě dávky z 10 bílků (11), na jeden bílek 6 dkg krystalového cukru, trošku octa. 

V obřím hrnci necháme vařit vodu, do něj ve speciální míse dáme bílky s cukrem a hned začneme šlehat (začít šlehat opravdu hned, jinak se bílky uvaří a není to pak dobré), po dobu dvaceti minut, až je sníh tuhý. Po čase přidáme trošku octa, není to pak tak přesladké, udělá to dobrou chuť. Po sundání z páry šlehat dalších deset minut, do zchladnutí, sníh pak v trubičkách nemokvá. Plníme a pak trubičky pocukrujeme.

Ze zbytku bílků děláváme pusinky/kokosky.

 

Návod na překládání těsta. Je to docela věda, ale na videu je to podobně, i když se jedná o jiné přísady, ale to překládání je úplně přesné. Přikládám odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=lQUwVHhnEi0
v 1.49 udělá první těsto - šlehá to šlehačem - my všecko v ruce - ale udělá se takovej bochánek - ve tvaru másla, dá na chvíli do chladu. Posléze rozválíme to druhé těsto a to první se do něj zabalí, přesně tak jak to dělá ona - vypadá to jak obálka - akorát ona to pořádně neumačká ty spoje - to se musí umačkat. A udělat zas takovej bochánek ve tvaru másla - Necháme to uležet v chladu a pak se to válí a překládá přesně jak na videu. Necháme zase uležet a pak zas se to převálí stejným způsobem ještě jednou. A můžeme péct.

 

 

3. recept podle @Petra Kuncová 

1 dávka = cca 60 kusů 

35 dkg hladké mouky 

25 dkg másla 

1 smetana 30%

1 žloutek 

 

Zpracujeme těsto a dáme do lednice vychladit. 

Poté vyvalujeme po malých částech tak, aby šly krájet radýlkem delší "tyčinky", které pak namotáme na trubičky. 

Nejlépe je, pokud namotáme alespoň 3, nejlépe 4 otočky, aby se trubičky dobře plnily. 

Pečeme na 180 stupňů. Až jsou trubičky lehce hnědé, vyndáme. Necháme chvilku dojít na trubičkách. Poté sundáme. 

Sníh 

1 bílek

6 dkg cukru krystal 

1 lžíce vody 

 

Na jednu dávku kremrolí je potřeba sníh ze 4 bílků.