Nástěnka s občanským a liturgickým kalendářem. 

Od narození prvního dítěte jsme řešili, jak prožívat večerní modlitbu společně jako rodina. 

A protože malé děti nevydrží chvíli v klidu, vymysleli jsme během let několik aktivit, které dětskou pozornost na chvíli udrží. O některé bych se s vámi chtěla podělit. 

 

Liturgický kalendář

Na nástěnku do našeho "modlitebního koutku" jsme si vyrobili dva kalendáře - občanský a liturgický. Pomocí si kolíčku během roku ukazujeme, ve které části liturgické doby se zrovna nacházíme. Návod na výrobu po mně nechtějte, je to všechno "od oka". :-) 

 

K tomuto máme vždycky na polovinu přehnutý papír v aktuální liturgické barvě na který přilepujeme poznámkové lístečky s úmysly, abychom nezapomínali na ty, kterým jsme slíbili modlitbu.

 

Četba z dětských Biblí

S dcerkou jsme četli prakticky od narození, ale je fakt, že obsah začala vnímat až kolem 3. roku věku. Máme tyto dvě Bible, které střídáme. V jedné jsou volně převyprávěné vybrané biblické texty, druhá je podrobnější. 

Poznámková "nástěnka" s aktuálními úmysly
Dětské Bible

Lístečky s našimi blízkými

Děti velmi zaujalo losování "hlav" členů rodiny a kamarádů, na které jsme potom během modlitby více pamatovali. Losovaly buď jenom děti nebo jsme každý vybrali jeden lístek. Malované kartičky (je možno i zalaminovat, aby vydržely déle) se dají nahradit fotografiemi. 

Lístečky s hlavami našich blízkých

Modlíme se za svět

Náročnější na přípravu byla výroba vlajek všech států světa. Princip byl stejný jako u kartiček s našimi blízkými, vždy jsme jednu nebo více vlajek vylosovali a pamatovali za lidi z těchto států. 

Vlajky celého světa

 

Nádoba s našimi radostmi
O prázdninách jsme každý den lepili barevné lístečky do "nádoby" s našimi radostmi. Každý mohl vyjmenovat jednu nebo více věcí, které ho ten den potěšily, a tímto lístečkem-kamínkem přispět ke jejímu postupnému zaplnění.