Protože Vánoce se blíží, připravily jsme pro vás sérii článků s knižními tipy na dárky (nejen) pro děti.  
Jako první zavítáme do světa knih, které se čtou nejen očima, ale i ušima:)  
Zvukové knihy zažívají v poslední době opravdový boom a jejich nabídka se v knihkupectvích neustále rozšiřuje. Zajímavou formou seznamují děti s klasickou hudbou i zvuky přírody. 


Nabídka nakladatelství Axióma 
Zvuková leporela od Axiómy zaujmou děti od kojenců po předškoláky. Jejich pevné stránky snesou (do určité míry) i nějaké to ožužlání a pustit hudební ukázku je opravdu jednoduché. Navíc teď na podzim vydali spoustu nových a dotisk vyprodaných starších, takže výběr je opravdu široký - od klasiky přes rokenrol až po zvuky ptáků a zvířat. A na stránkách nakladatelství je ke každé knize kompletní ukázka nahrávek v ní obsažených, takže víte přesně, co kupujete, i při nákupu online.  


Příběh ukrytý v notách  
Kniha Čtvero ročních dob v jediném dni (inspirovaná stejnojmennou Vivaldiho skladbou) mě naprosto uchvátila od prvního spatření v regálu knihkupectví. Nejinak tomu bylo s její následovnicí Šípkovou Růženkou (podle Čajkovského baletu). 
Krásné zpracování s nádhernými ilustracemi, příjemné melodie a přidaná hodnota v podobě poslední dvoustrany, na které se dozvíte něco málo o skladateli a hlavně o použitých ukázkách z jeho skladby. Díky těmto knihám například vím, že třetí věta Vivaldiho Podzimu má rytmus inspirovaný cvalem koně při honu na lišku nebo co to je a jak se vyslovuje pas de deux. Vydavatel udává věkovou hranici 5+, čemuž odpovídá větší síla nutná pro stisk přehrávací notičky, ale při prohlížení spolu s rodiči zaujme určitě i mnohem mladší děti.  
Sérii nakladatelství Pikola tento podzim doplnil ještě Louskáček (opět balet od P. I. Čajkovského). Pokud se kromě hudby chcete vzdělávat i v cizích jazycích, je k dostání i zatím do češtiny nepřeložená Swan lake nebo novinka Carnival of the animals

Ukázka z knihy Příběh ukrytý v notách: Čtvero ročních dob v jediném dni


Na savaně a V lese 
Knihy nakladatelství Drobek mají nádherné ilustrace, krátký čtivý příběh a zvuky zase trochu z jiného soudku. Na savaně plné zvuků tak uslyšíte třeba řev lva nebo bzučení otravných much. Opět mají tenké listy a pro stisk noty je potřeba větší síla, takže na samostatné prohlížení jsou pro starší děti. Ukázku knihy V lese plném zvuků najdete ve videu na youtube

Ptáci a zvířata 
Pokud chcete své děti (a sebe) vzdělávat, pak vás jistě potěší velká zvuková leporela nakladatelství Edika věnovaná ptactvu a zvířectvu. Knihy obsahují reálné zvuky a krátký popis zvířat a jejich pomocí se můžete naučit rozeznávat třeba to, kdo vám zrovna zpívá pod okny. Jedinou malou nevýhodou je, že zvuky jsou dost hlasité:) 
V češtině zatím vyšly tři knihy o ptácích (Ptáci našich lesů, zahrad a volné přírody) a dvě o zvířatech (Zvířata našich lesů a ze safari). Zvukové ukázky se dají opět najít na youtube (např. Ptáci našich lesů nebo Zvířata ze safari).

Ukázka z knihy Ptáci našich zahrad


Mluvící pohádky 
Tato kniha obsahuje klasické pohádky (jako Perníková chaloupka nebo O červené Karkulce), hraje melodie, některé předměty na obrázku po stisknutí vydávají různé zvuky a má i zvukový kvíz.  


Přehled rozhodně nevyčerpává všechny zvukové knihy, které jsou k dostání, ale představuje ty, které máme prověřené a pravidelně se těší velké oblibě návštěv různého věku. Máte-li další tipy, nebojte se o ně podělit v komentářích.