Ve druhém dílu naší série s tipy na knihy pod stromeček se zaměříme na knihy pro ty nejmenší děti. 

 

Dnes už je fakt, že novorozené děti vidí ze začátku pouze černobíle a neostře, běžně známý. Právě proto jsou pro nejmenší děti vhodné černobílé obrázky s jasnými konturami a výrazné barevné kontrasty. Ještě před 6 lety, kdy se nám narodila dcera, byla černobílá knížka pro děti v regálech českých knihkupectví jevem vyskytujícím se pouze zřídka a my jsme hojně využívali ty, které nám zapůjčila Raná péče. Naštěstí od té doby (nejen) rozmach montessori pedagogiky přispěl k tomu, že černobílá leporela jsou běžně dostupným zbožím. 

 

Třeba ty od slovenské autorky Eleny Rabčanové. Například leporela "Mami, podívej,..." jsou z jedné strany jenom v černé a bílé, z druhé už obrázky obsahují i barevné prvky. A navíc jsou rozkládací, takže starším kreativním dětem poslouží třeba jako ohrada na zvířátka. Kromě nich ale má autorka na kontě další kontrastní a interaktivní knihy, a pokud vám nevadí slovenština, máte výběr ještě širší.
Ukázky rozkládacích leporel najdete na youtube kanálu Agátina světa. Z dílny téhož nakladatelství a v podobném stylu je i rozkládací kniha Počítání. Mimochodem, o oblíbenosti knih E. Rabčanové svědčí i to, že se mezi tipy na černobílé knihy objevovaly opakovaně (podobně jako řada Montessori pro miminka, o které bude řeč níže).
 

Černobílá nabídka od Šapitó

Nechcete-li dlouze brouzdat vodami internetu a vybrat si z bohaté nabídky černobílých a kontrastních knih na jednom místě, pak doporučuji navštívit Šapitó. Najdete zde knihy nejen české, ale i polské nebo anglické (což v případě knih se základní slovní zásobou není nijak na škodu), a to v provedení klasických i látkových leporel. U nás slavila a slaví opravdu velký úspěch kalendářová kniha, která motivuje při poloze na bříšku. A má šustící stránky, které jdou krásně muchlat a cpát do pusy, a také krátké stužky na boční straně a kousací malou koalu... co víc si přát?

Smějící se hříbky - nejoblíbenější stránka z kalendářové knihy:)

Edice Montessori pro miminka

Kontrastní černo-bílo-červené knihy s opravdu pěknými ilustracemi (akorát já osobně bych v knize uvítala i popisky, u některých obrázků jsme si dost lámali hlavu, jaké zvíře asi představují). Nedávno navíc vyšly v této řadě nové knihy, třeba s obrázky mořských zvířat nebo dopravních prostředků.

Ukázka z knihy Bedtime (nahoře) a Montessori pro miminka Zvířata (dole)

Nakladatelství Svojtka

Sekci zaměřenou na nejmenší s černobílými leporely najdete také v nakladatelství Svojtka. To má v nabídce i celou řadu dalších krásných knih pro děti, určitě tak o něm v tomto seriálu nepíšeme naposled. Tipy na novinky a ukázky jednotlivých knih najdete na jejich facebookové stránce.

Dotykové knihy z nakladatelství Svojtka

Mimo jiné mají také výběr leporel s hmatovými prvky - u nás je hodně oblíbená kniha Vzory ze série s plastickým povrchem, která velmi dobře kombinuje výrazné kontrastní barvy s hmatově zajímavým reliéfem. Kromě aktuální nabídky pochází z dílny nakladatelství také starší řada Sáhni si do knihy (která už není přímo u nakladatele dostupná, ale pořád se dají poslední kusy objevit v některých knihkupectvích). 

Ukázka z dotykových knih Tvary (nahoře) a Vzory (dole)

Moc pěknou látkovou kontrastní knížku s hmatovými prvky má v nabídce i Ikea. U kamarádčina syna, který ji od nás dostal darem, zaujímá už několik měsíců přední příčky žebříčku oblíbenosti hraček:)

 

Pokud jste trochu zruční a chcete dát dítku naprostý originál, můžete mu černobílé leporelo nebo nějakou látkovou knížku (či tzv. quietbook, pokud máte dost času a šikovnosti) i vyrobit. Při použití černobílých předtištěných panelů vám to zabere možná méně času, než procházet knihkupecké e-shopy. :)  

Šité leporelo z černobílých látkových panelů, vyztužené ronofixem