V dalším článku série přinášíme tipy z křesťanských nakladatelství. Tentokrát jde převážně o tipy pro dospělé čtenáře, ale i pro děti se v produkci těchto nakladatelství najdou zajímavé kousky. Zároveň chceme čtenáře motivovat k podpoře těchto nakladatelství v této složité době koupí knihy přímo v jejich e-shopech.

 

Kniha Velký objev manželů Ulfa a Birgitty Ulmanových byla i pro mě velkým objevem. Popisuje dvacetiletou cestu švédských manželů do katolické církve. 30 let Ulf působil jako pastor v nové protestantské církvi Slovo života, která se po světě obrovsky rozrostla. Birgittina cesta začala četbou knížky o své patronce sv. Brigity švédské, patronky Evropy. Slova sv. Brigity: „Pane, ukaž mi svou cestu a dej mi ochotu se po ní vydat.“, se stala i jejich modlitbou.

Knížka byla pro mě hodně aktuální v tom, že mám kamarády protestanty. Dostala jsem hodně povzbuzení a odpovědí na moje otázky. Moc se mi líbilo, jak bez servítek Ulf napsal o nejrůznějších předsudcích vůči katolické církvi, i jak byl například proti návštěvě papeže Jana Pavla II. ve Švédsku, aniž by ho vůbec znal. V duchu jsem jásala při každém jejich dalším objevu. Je to moc povzbudivé čtení. Moc se mi líbí i Ulfovy úvahy o jednotě křesťanů. O kráse Eucharistie, Svátostí. Birgittina cesta k Panně Marii. Jejich objev a pobyt v katolických klášterech, radost z modlitby a opravdovosti zasvěcených osob. Jejich odvaha opravdu odejít ze své církve do jiné. Způsobili tím velký rozruch po celém světě.

 

 

Stormie - příběh odpuštění a smíření.

Tato knížka je silné svědectví Stormie, která byla v dětství týraná duševně nemocnou matkou. Je to drsná výpověď o nešťastném životě, o hledání, o jejích nepovedených partnerských vztazích, jednom nepovedeném manželství, dvou šílených potratech, nepovedeném pokusu o sebevraždu, o životě plném depresí, beznadějích a nechuti k životu. Četla jsem ji jedním dechem. Ve chvíli kdy Stormie zažije obrácení, je to zase krásný popis cesty uzdravení. Jejího úplného uzdravení. I když to nebylo hned, ale postupně, v průběhu let. Krásné je, když pak ona sama slouží druhým lidem tím, že mluví o tom, co zažila. Je to obdivuhodné, že o tom dokáže mluvit. Dostala mě její výpověď na posledních stranách, jak byla přednášet v ženské věznici, svědčila vlastně o Bohu, o jeho lásce... Je to strhující knížka. 

Obálka knihy Stormie (zdroj: www.paulinky.cz)

 

Paulínky

Co si pro vás letos připravilo (nejen pro Vánoce) nakladatelství Paulínky?


Čtenáři, kteří se rádi nechávají oslovit skutečnými životními příběhy, ocení knihu Boží průlom v římském podsvětí, která líčí životní poslání Chiary Amirante, zakladatelky komunity Nové horizonty, jež se věnuje mladým lidem živořícím doslova „na ulici“. Strhující čtení slibuje i další titul téže edice – Kérky na srdci: síla milosrdenství bez hranic. Napsal jej americký jezuita P. Gregory Boyle, který pracuje už více než 30 let mezi mladistvými členy gangů v Los Angeles. Kniha je v USA už léta bestsellerem.

Mladým i dospělým, kteří se raději začtou do krásné literatury, bychom doporučili oceněný román francouzské autorky Isabelle Laurent Na život a na smrt. Strhující příběh dvou dospělých mužů z poválečného období vypráví o síle odpuštění a znovunabytí sebeúcty. 

 

Za upozornění stojí i novinka Stormie Omartianové: Síla modlitby za vaše vnoučata (pokračování série knih o síle přímluvné modlitby) nebo dárková kniha téže autorky Vánoční zázrak, která vypráví události Kristova narození současným jazykem a může se stát pomůckou pro adventní rozjímání.

 

Z dalších tipů jmenujme: rozhovor s papežem Františkem Všichni jsme misionáři na téma evangelizace a misijního rozměru církve, modlitební pomůcku Evangelium na každý den 2021 (obsahuje text evangelia daného dne v liturgickém roce a krátký podnět k rozjímání, tentokrát z pera biblisty P. Angela Scarana) nebo Rozjímavý růženec od známého polského arcibiskupa Grzegorze Ryśe. V přípravě biřmovanců, katechumenů, ale i v rámci samostudia všech zvídavých křesťanů může velmi pomoci příručka Expedice Bible: základní výbava od sestry Anny Mátikové z naší pražské komunity. Stručný a praktický úvod do Bible uvítá asi každý, kdo v Bibli občas tápe.

Obálka knihy Expedice Bible: základní výbava (zdroj: www.paulinky.cz)

Pro nejmenší děti jsme připravili knížečku Anděl strážný jde do školy: vlídné a humorné vyprávění o andílku Trdlielovi a jeho svěřenci Alešovi, jemuž Trdliel nedopatřením přistane přímo pod oknem. Dětem, které už si čtou i samy, by se zase mohl líbit Rabbi Ježíš, napínavé převyprávění velikonočních událostí očima apoštola Petra. A nejen pro mladé čtenáře je rovněž určen titul Přízrak z Kolosea z pera úspěšné autorky Sophie de Mullenheim: Příběh tří kamarádů z doby pronásledování křesťanů, který je plný napětí, dějových zvratů, komických situací i náročných rozhodnutí.

Obálka knihy Anděl strážný jde do školy (zdroj: www.paulinky.cz)

Fanoušci audioknih jistě uvítají, že k nim letos přibyl úspěšný titul Mnich v zajetí islamistů – pravdivý příběh syrsko-katolického kněze o jeho utrpení i nezlomné naději v extrémní situaci. A pokud jste vyznavači nových technologií, možná oceníte naši nabídku e-knih, která se letos rozrostla o knihy Nad evangeliem podle Marka italského biblisty Silvana Faustiho, Hledej pokoj a zůstávej v něm oblíbeného autora Jacquese Philippa, Síla manželčiny modlitby od Stormie Omartianové a román Zapomenutá závěť z úspěšné série Sestry Naděje francouzské spisovatelky Sophie de Mullenheim.

Ještě další tipy od Paulínek najdete v jejich aktuálním katalogu

 

Cesta

I mezi letošními novinkami z brněnského nakladatelství Cesta můžeme najít tipy na vánoční dárky. Prvním z nich je knížka Selfíčka od Marka Orko Váchy, která není naplněna fotkami sebe sama, jak by se z názvu mohlo zdát, nýbrž krátkými texty, kterými autor čtenářům nabízí náhled do svých vzpomínek, prožitků, pocitů. Místy je naléhavý, místy melancholický, sdílí radosti i pochybnosti. Pakliže jste se dosud s žádnou z Váchových knih nesetkali, Selfíčka nejspíš nebudou nejvhodnější seznamovací knížkou. Pokud ale Vácha patří k vašim oblíbeným autorům, nezklame vás ani tentokrát. V nabídce nakladatelství samozřejmě zůstávají i Orkovy starší tituly. Za doporučení rozhodně stojí knižní rozhovor Marka Váchy s Jožinem Valentou Jízda v levém pruhu, která byla v loňském roce nominována na cenu Magnesia Litera za publicistiku.

Obálka knihy Selfíčka (zdroj: www.cestabrno.cz)

O své tipy, jak dojít k radostnému životu se dělí řeckokatolický kněz, psychiatr a spisovatel Max Kašparů v tenoučké knížce Deset kroků k radosti, kterou o krásné ilustrace doplnila Markéta Žižkovská. Samozřejmě nelze očekávat návod pro dosažení absolutního štěstí, ovšem budeme-li se těchto stručných moudrých rad držet, náš život bude jistě bohatší.

 

Svědectví dvou Romů, Františka a Viktora, kteří svým svérázným způsobem sdílejí své životní příběhy v rozhovoru s knězem Štěpánem Smolenem (mimo jiné autorem výborných knih Buď, kde jsi a Cesta na západ) v knize Cikánský evangelia může být povzbuzením pro všechny vlažné křesťany. V průběhu čtení často až neuvěřitelných scén ze životů Františka a Viktora jsem si často připomínala Ježíšova slova z Lukášova evangelia (srov. 7,37-47): „Muselo jim být odpuštěno mnoho hříchů, když mně nyní prokazují tolik lásky. Komu se odpouští málo, málo miluje.“ 

Obálka knihy Cikánský evangelia (zdroj: www.cestabrno.cz)

Portál

 

Z nabídky Portálu by vás mohla zaujmout kniha Thomase Fringse Bůh nefunguje a proto v něho věřím. Je autentickou výpovědí známého německého kněze, který se mimo jiné ptá, jak dnes věřit a svou víru žít, jak se nadchnout pro evangelium.

 

Dětské čtenáře zase může potěšit nové vydání knihy Nový domek pro myšku - tentokrát ve velkém formátu s průřezy. V nabídce nakladatelství nechybí ani další skvosty oblíbeného autora dětských knih Petra Horáčka. Mimochodem, tento autor se v tipech od maminek objevoval velmi často, takže pokud ještě žádnou jeho knihu v knihovničce zatím nemáte, jsou tyto Vánoce příležitostí, jak to napravit. A pokud vás zajímá, (nejen) jaké to je psát knihy pro děti, rozhovor s tímto autorem si můžete v rámci pořadu Na plovárně pustit ve videoarchivu ČT.

zdroj: obchod.portal.cz

Nakladatelství také reaguje na momentální situaci a mezi "žhavými" novinkami tak najdete i knihu U ambonu - výběr promluv z podcastového projektu, v jehož rámci šest známých kněží každý den komentovalo evangelijní čtení.

zdroj: obchod.portal.cz

Mimo pestrou nabídku knih také Portál nabízí na svých stránkách stažení vybraných pracovních listů a ukázek her a kvízů zcela zdarma. 

 

Karmelitánské nakladatelství

 

Oblíbený Jezuitský návod (téměř) na všechno od Jamese Martina se dočkal dotisku. Knížka, která může odradit svou tloušťkou, by rozhodně neměla odradit svým obsahem. Seznamuje s ignaciánskou spiritualitou, nabízí odpovědi na každému známé otázky a učí hledat Boha úplně ve všem. 

zdroj: www.ikarmel.cz

V novince S Pánem Bohem se žije naživo dává P. Aleš Opatrný, autor duchovní literatury, zpovědník a přednášející, nahlédnout do svého soukromí, zázemí i názorů v rozhovoru s Tomášem Kutilem.

zdroj: ikarmel.cz

Jste-li příznivci knižních rozhovorů, pak vaší pozornosti doporučujeme také knihu známého "tazatele" Aleše Palána, který tentokrát zpovídal letošního jubilanta biskupa Petra Esterku. Ten v knize Rozhodni se pro risk odpovídá otevřeně na řadu otázek, které jsou palčivé a aktuální, ale v českém prostředí nejsou mnohdy z opatrnosti raději ani pokládány.

 

Další nakladatelství

Nejste-li ještě přesyceni řečmi, texty a přednáškami o sexu, pak vás možná zaujme kniha nakladatelství Biblion Svatý sex - s otevřeností a pochopením otevírá otázky posedlosti církve sexuální čistotou, která místo svobody a zralosti přináší křeč. Řeší otázky genderu, sexuální orientace a další ožehavá témata.

 

Milovníkům poezie je určena kniha Dotek tvého ticha, výběr španělské mystické poezie, který do češtiny přebásnil emeritní olomoucký biskup Josef Hrdlička, vyšel v nakladatelství Refugium.

zdroj: refugium.cz

Pokud v sobě chcete znovuobjevit vášeň pro modlitbu, pak právě pro vás může být určena novinka nakladatelství KMS Jak se modlit s podtitulem Jednoduchý průvodce pro obyčejné lidi. Kniha je srozumitelná pro „křesťanské nováčky“, ale zároveň dostatečně hluboká pro ty, kdo Ježíše následují už desetiletí. Bourá mýty, které bývají s modlitbou spojené, a ukazuje, že modlitba není nic těžkého, že je možné si ji užít a že život dává i život proměňuje.

 

 

Děkujeme všem, kdo poslali své tipy, redakci Paulínek a knihkupcům křesťanských knihkupectví za pomoc při sestavování tohoto článku. 

PS: Pokud jste tip poslali, ale neobjevil se, tak se omlouvám a nebojte se přidat ho do komentářů!