V posledním díle série knižních tipů jsme se zaměřili na knihy s vánoční tematikou. Některé z nich se spíše než pod stromeček hodí na čtení v adventu, a možná je tedy už nestihnete letos využít, ale snad poslouží alespoň jako inspirace do let příštích.  

Pro nejmenší děti máme tip na leporelo Narodil se Ježíšek. Vánoční příběh je zde doprovázený úryvky koled a také spoustou otevíracích okének. Ukázku z knihy najdete na stránkách nakladatelství Fragment.

zdroj: www.fragment.cz

Starší děti zase může zaujmout příběh malého Františka, který se na Štědrý den cestou pro betlémské světlo potká s panem Dobrejškou, kterého někdo okradl o kytici pro jeho ženu, a rozhodne se mu pomoci... Ukázku knihy Zachráněné Vánoce najdete na stránkách nakladatelství Albatros.

 

Vánoční knížka autorky Terezy Říčanové vypráví příběh o Narození optikou sedmiletého děvčátka - popisuje začátek zimy na venkově, slavení Mikuláše i rozsvěcování vánočních světýlek a řadu vánočních zvyků u nich doma na Vysočině, přičemž ve zkratce odvypráví i betlémské události. Na webu nakladatelství Baobab najdete ukázkové stránky, ze kterých je patrné, že tato kniha podává celý příběh opravdu netradičním způsobem. Cituji: “Jak byla Marie z té cesty vykodrcaná, začala rodit a o půlnoci porodila syna.” 
Pokud vás styl této autorky zaujme, můžete pořídit také některou z jejích dalších knih, třeba Velikonoční knížku nebo bohatě ilustrovanou Noemovu archu, která byla nominována na cenu Magnesia Litera. 

zdroj: https://www.baobab-books.net/

Nakladatelství Cesta nabízí knihu Beatrice Masini Cesta tří králů s podtitulem Čekání na Vánoce. Ta je vhodná pro všechny, kdo rádi zpestřují svým dětem advent každodenním čtením příběhů s adventní či vánoční tematikou. Hlavními hrdiny příběhů této knihy jsou tři králové, kteří putují za kometou a začínají cestu naděje a očekávání… 

zdroj: www.cestabrno.cz

Pro adventní čtení můžete využít i knihu z Portálu Čekání na Vánoce, kterou napsal polský teolog a katecheta Marek Kita. Knížka se skládá z 28 „zastavení“ v adventní době, v nichž jsou představeny postavy Starého zákona od Adama a Evy, proroků až k novozákonním svědkům vánočních událostí – u každého z nich je ve zkratce uvedeno, jak jeho příběh souvisí s očekáváním narození malého Ježíška. Ukázku najdete přímo na stránkách nakladatelství. 
Pokud se vám kniha bude líbit, můžete potom s další čekat i na Velikonoce.

zdroj: www.portal.cz

Dospělým můžeme vřele doporučit románové zpracování příběhu svatého Josefa Stín Otce. V této knize autor nejen vypráví Josefův příběh, ale také rekonstruuje kulturní a politické pozadí, ve kterém se světcův život odehrával. Nakladatelství Paulínky kromě klasické tištěné knihy nabízí tento čtivý román také formou e-knihy nebo jako audioknihu v podání Václava Baura.

zdroj: www.paulinky.cz

Pro ty, kteří si rádi doma společně zazpívají, máme tipy také na zpěvníky s koledami a vánočními i adventními písněmi: 


Knihu koled a říkadel Ten vánoční čas sestavila Jiřina Rákosníková, ilustroval Jan Kudláček a na přiloženém CD s koledami se podíleli hudebníci Marko Ivanovič, Jiří Pavlica a další. Ukázku knihy si můžete prohlédnout na stránkách nakladatelství Vyšehrad. 

zdroj: www.ivysehrad.cz

Pro obohacení vánočního repertoáru může posloužit také zpěvník Vánoční písně a koledy s podtitulem Zpívání s Pavlem Jurkovičem. Obsahuje více než sto českých i zahraničních koled, písní a rorátů rozdělených do čtyř oddílů: „starší“ hudba, lidové koledy české, písně ze zahraničí a Jurkovičovy vlastní písně vztahující se k zimnímu období. Časově pak písně pokrývají období adventu přes leden až ke Hromnicím. Zalistovat si virtuálně knihou můžete na stránkách knižního klubu.

zdroj: www.knizniklub.cz

Pro adventní zpívání můžete využít také Zpěvníček adventníček Z hvězdy vyšlo slunce, který vyšel v rámci časopisu Duha. Pokud nejste hudebně natolik zdatní, abyste si vytvořili vlastní doprovod doma, můžete využít i nahrávek písní ze zpěvníčku prostřednictvím youtube. 

zdroj: www.petrinum.com


Pokud vaše děti mají raději pohádky "do ouška", můžete je potěšit třeba audiozpracováním knihy O koze v Betlémě z dílny sestry dominikánky Česlavy Talafantové. Jde o vánoční pohádku přímo z Betléma, ve které je hlavní hrdinkou nezbedná koza.

 

Pro malé tvořivce je zase určena pracovní kniha Lucie Černíkové Čekání na Vánoce, která je plná zábavných aktivit a úkolů s vánoční tématikou. Ke knize dostanete také vystřihovánku skládacích postaviček anděla, Mikuláše a čerta nebo vystřihovací betlém. Podrobnější informace o obsahu včetně informačního videa najdete přímo na blogu autorky.

zdroj: www.cernik.eu

Moc pěknou inspiraci na knihy, které číst v zimě a o Vánocích, najdete také na blogu pesleří...
 

Opět děkuji všem, kdo poslali své tipy. Dalšími můžete přispět v komentářích.