Ráda bych se přidala k popisům našich dní na blogu ŽMM. S manželem máme devítiletou Štěpánku, Zdislávka má čtyři a tři čtvrtě, Ludvíček jeden a tři čtvrtě a na jaře očekáváme další přírůstek. Všichni už se moc těšíme! Jsem na rodičovské dovolené a jsem opravdu vděčná za to, že s dětmi můžu být doma. 
 

Ráno

6:36 Probudila mě Zdiška, vzbudila se a přišla se přitulit. Manžel odjel do práce, ještě když jsem měla půlnoc. Pod vyhřátou peřinou čekáme, než zazvoní budík. Za pár minut je to tady a pomalu vstáváme. Mezitím se vzbudila i Štěpánka. Pouštím pohádku, holky se převlékají a já chystám snídani.

6:50 Vzbudil se Ludvíček. Snídáme a vypravujeme se do školky.

7:35 Odcházíme. Cestou se holky střídají v tlačení kočárku.

Cestou do školky

8:10 Jsme doma, zdravíme dědu a jdeme hned nahoru. Teď je čas na domácí úkoly. Štěpánka pracuje a Ludvíček se mnou plní pračku. Je to jedna z jeho oblíbených činností, a když zapnu pračku bez něj, hned je pohroma na světě! 

Už dlouho se chystám vyprázdnit dvě velké zásuvky, abych uvolnila místo na oblečky pro mimčo. Přesunování prádla nepatří k mým oblíbeným činnostem, ale blížící se porod je silnou motivací. Ludvíček si lozí kolem a přehrabuje se v prádle – tedy vlastně pomáhá. :D Zásuvky jsou prázdné a je čas na odpočinek.

 

Dopoledne

9:20 Štěpánka dokončila úkoly a vrhá se na myčku, já na kuchyň. Pak nachystá mandarinkovou svačinku a tancuje s Ludvíčkem na Bim, bum (https://www.youtube.com/watch?v=aXZWgOf2lSA). Naše děti to milují! Skvělý tip od paní učitelky z nauky během jarního lockdownu. Od té doby je u nás Bim, bum téměř na denním pořádku. Ještě plním vyprázdněnou myčku a Luďa zapíná. 

10:30 Začíná online výuka. Hraji si s Ludvíčkem ve vedlejší místnosti, ať má Štěpánka klid, ale nakonec kouká na pohádku, bolí ho totiž (doufám, že jen) naražená nožka. Pak už máme hlad, tak začínám ohřívat oběd, manžel navařil dopředu.

Velké praní a učení

Poledne

11:25 Končí škola a Štěpánka se připojí k obědu. Než děti dojí, vyprázdním pračku a dám znovu prát. Je to rychlá akce, Luďa je zabraný do jídla.

11:50 Odcházíme do školky pro Zdislávku. Nejraději chodí domů po obědě. Je krásný, skoro jarní, den. Až je mi trochu líto, že sníh dětem nevydržel déle než pár dní. Doma si chvíli hrajeme na zahradě, přidalo se k nám totiž sousedovic kotě, takže jsme nemohli jít jen tak domů. 😀

12:45 Jdu uspávat Ludvíčka, už je nejvyšší čas, začíná být přetažený.

Jako by jaro mělo přijít každým dnem...

Odpoledne

13:10 Ludvíček spinká, dnes usnul rychle. Obývák se mezitím proměnil v kosmetický salon.

Vytáhnu prádlo z pračky a dám prát ještě jedno. Nějak se to zase nahromadilo, když nezapnu alespoň jednu pračku za den, tak potom můžu prát a prát… Však to určitě znáte. Vařím si kafe a kosmetičkám schnou nehty u pohádky. 

Zjistila jsem, že dnes je 21. den, 21. roku, 21. století. Super! 😁

13:45 Štěpánka jde na další úkol. Zdiška má hlad, udělám jí svačinku a zadělám těsto na rumové perníčky.

14:10 Už je tolik hodin! Rychle otevírám dveře do pokojíčku, kde spí Ludvíček, aby se pomalu probral. Dodělávám těsto a dávám do chladu. (https://itesco.cz/hello/recepty/vanocni-pernicky-s-rumovou-glazurou/566148/ Perníčky jsou jednoduché a výborné. Do těsta přidávám ještě trochu kakaa a nevykrajujeme, jen vyválíme kuličky). Luďa pořád spí, jdu na něj, jinak už jej večer rozumně neuspíme.

14:40 Štěpánce začíná hudební nauka online. Hraji si s maloškama v pokojíku, ať má Štěpí klid. Dlouhodobě největší hity jsou u nás Lego Duplo a kuličková dráha Gravitrax, s tím si vyhrají všichni. Pak taky různé deskovky, s těmi si tedy velmi rád hraje i Ludvíček - vyhazuje všechno z krabic, to už tak nadšená nejsem. Ještě posbírám a začnu skládat čisté prádlo, ať si uvolním sušák.

Nauka s vařečkami a Loopin Louie

15:20 Konec nauky. Odešleme úkol, který jsme nestihly vyfotit před naukou. Štěpí a Zdiška se dají do koulení perníčků, já doskládávám prádlo. Holky si pak uklidí hromádky do skříní.

16:00 Ještě vynášíme koše, zítra je (pro Ludvíčka) velký den - pojedou popeláři. Zatím největší zážitek byl traktor, jak odhrnoval sníh. Cestou zdravíme babičku dole a pak už jen dodělám polevu na perníčky. 

16:20 Táta je doma! Stejně je nejlepší, jak se na něj hned všichni tři vrhnou… :) 

16:50 Uf, odeslán poslední úkol pro dnešek (obrázky v prvouce). Dnes toho bylo víc, protože včera jsme byli celé odpoledne u mých rodičů. Štěpánka nese ještě ochutnávku perníčků babi a dědovi dolů a jde si hrát s maloškama v pokojíku. Manžel si ohřívá jídlo, já ještě pověsím prádlo (a už se dnes ani nehnu).

Naše dílo

17:20 Prádlo visí, já ležím (břicho tvrdne), děti si hrají, táta je ve vaně. Ludvíček to ale rychle zjistil a už je tam s ním. 😀

17:50 Střídání ve vaně. To znamená méně klidu a více vody na podlaze v koupelně. Naše holky jsou „extračvachtaleny“.

 

Večer

18:20 Voláme holky z vany, táta chystá večeři. Stříháme nehty a zapomněli jsme na klavír, tak Štěpí jde rychle na to. Pak už je připravená večeře a následuje čištění zubů, tento týden dobrovolné, mají totiž nové kartáčky s přísavkami. 

Večerní modlitba. Po delší době jsme začali zapalovat svíčku. Když byl totiž Ludvíček menší, byl po svíčce celý divoký, chtěl si ji brát a nedal se udržet. Vždycky z toho byl akorát řev. Teď se ji jen snaží sfouknout a naštěstí zatím nedofoukne. A když je dobrý čas, tak k modlitbě vlastními slovy přidáme i desátek. 

Večerní modlitba

19:30 Uspávání. Dnes uspává manžel Ludvíčka, já Zdišku. Měla to už dlouho slíbené, ale když není Luďa večer úplně v klidu, usíná lépe se mnou. Štěpánka si mezitím čte. Zazpívám Zdišce „její“ sadu písniček a než usne úplně, modlím se desátek živého růžence.

20:00 Zdislávka spí, Štěpánka dočte odstavec a jde taky spát. Mám chvíli na háčkování.

20:20 Ludvíček už taky spí (dnes to trvalo, přece jen vstával odpoledne až po druhé a asi ho zlobí ta nožka). Manžel stihne akorát pohladit vrtící se mimčo v bříšku a jde si už taky lehnout. Jezdí do práce dříve a vrací se později než obvykle, mají toho teď moc. Jindy zase odpadnu já, ale většinou večer na něco koukáme nebo hrajeme deskovky. Já tedy vyřídím neodepsané zprávy a dám se do přepisování dnešních zápisků.

21:25 „Tí, tí!” (= pití) Ludvíček se vzbudil a má žízeň. Naštěstí se jen napije vody a za chvilku spí dál.

21:40 Ještě si chvíli píšu s kamarádkou a pak už jdu taky spát.

22:?? Ludvíček chce zase pít, chvíli se pak vrtí, přitulí se a už spíme všichni.

 

Před pár lety proběhla taky tato výzva, do které jsem se zapojila: https://zeny-matky-manzelky.signaly.cz/1709/proste-streda  Chtěla jsem napsat, že to tenkrát byla větší pohodička, ale vlastně nevím, teď je to taky fajn (až na ten covid). Máme skvělé děti, a i když mě nedávno trošku vyděsila diskuze nad dvouletým věkovým rozdílem sourozenců (který nás teď poprvé čeká) věřím, že to zvládneme. Těším se, co si budu myslet, až si budu za dva, tři roky tyto zápisky číst. Díky patří Aničce, že dala k této výzvě podnět!