Je tu zase květen, měsíc Panny Marie, a já bych se ráda ohlédla za tím loňským a možná Vás i trochu inspirovala do toho letošního. 

 

Minulý rok byl v mnohém zvláštní. Objevil se tu covid a s ním i různé zákazy, nejen při bohoslužbách. Já byla těhotná a čekala, který den si naše miminko vybere jako svůj den porodu. Byl tu květen, a tak jsme se rozhodli, že bude naše rodina chodit každý den na májovou pobožnost do naší místní kapličky. 

 

Program byl každý den vcelku stejný. Nejprve jedna sloka z mariánské písně z kancionálu, poté příběh (četli jsme různé příběhy od Bruna Ferrera) a nakonec litanie k Panně Marii, to vše každý den, 31 dnů. 

 

31. května slavím výročí křtu. Když jsem byla malá vždy jsem v tento den po mši svaté říkala básničku na májové pobožnosti. Minulý rok se toho sešlo na 31. května vícero: byla neděle, zrovna byla i slavnost Seslání Ducha Svatého, svátek Navštívení Panny Marie a slavila jsem výročí křtu. Byl to zároveň i poslední den našich májových a já už jsem májovou neslavila v kapličce, ale v porodnici, protože si tento významný den vybralo naše miminko jako svůj den příchodu mezi nás. 

 

Příběhy, které jsem letos vybrala na čtení, jsou víc pro děti. Jsou z knih: Zdrávas, Maria a Kapky z nebe. Také každý den připojujeme nějakou modlitbu k Panně Marii, je tolik různých krásných modliteb. Já čerpám z knihy Mariánské modlitby

 

A tak bych Vás chtěla povzbudit, zkuste si letos najít čas a zajít na májovou nebo si ji udělejte sami v kostele nebo v nějaké kapličce (u nás se třeba každý den pravidelně scházejí babičky k modlitbě, takže se může k modlitbě scházet i kdokoliv jiný, kdo má zájem) nebo třeba doma u obrazu Panny Marie. 

 

Udělejme Panně Marii krásný květen plný modliteb k ní.