Téma měsíce září je péče o sebe, čas pro sebe, odpočinek... či sdílení radosti z různých našich tvůrčích aktivit, a tak se s Vámi chci podělit o radost, kterou mi letos přineslo a přináší tvoření. Jaké? Háčkování, pěstování, ilustrace a katecheze Dobrého Pastýře.

Háčkování

Kolem Velikonoc jsem přišla na to, jak se uháčkuje hakisák (do té doby jsem neháčkovala snad 12 let). Měla jsem z toho velkou radost a uháčkovala jsem jich asi deset. Potom mě napadlo uháčkovat malá zvířátka (podle obrázků z pinterestu), a tak vzniklo kuře a malinká myška. Vždycky jsem obdivovala, když někdo uměl háčkovat zvířátka, hračky pro děti, ale netroufala jsem si na to. Návody jsou pro mě příliš složité k pochopení. Ale jakmile jsem zjistila, jak na háčkovanou kuličku, najednou to šlo samo i bez složitých návodů. (Ale např. kytičky, obloučky, srdíčko jsem dělala podle youtube - a taky mě to stálo nervů a sil :).

Myška, se kterou si moc ráda hraje dvouletá dcerka. Kuře ve vajíčku, delfín pro rybí pannu.
Lenochodice Lilinka, kulihrášek hakisák, figurky do stolních her ze samotvrdnoucí hmoty

Postupně vznikaly další výtvory: lenochodice, hakisák zajíček s ušima, rybí panna, delfín. Neteř si vymyslela návod na labuť, kterou si přála uháčkovat. Napadlo mě dát dovnitř drátky obalené molitanem, takže je ohebná. Dostává mě a těší, jak to rychle pod rukama přibývá. Jako 3D tiskárna. Moc mě to baví. A nemyslete si, někdy rozčiluje, když to zrovna nejde podle mých představ - třeba netopýra už si zopakovat nechci! Moc mě baví fantazie dětí - když si vymyslí, jaké barvy to bude mít, jak to bude vypadat... 

Ráda u háčkování (pokud nejde o složitý tvar) rozjímám nad modlitbou růžence, modlím se Ježíšovu modlitbu nebo poslouchám nějakou přednášku. Je to takový čas pro mě a pro Něj.

Rybí panna pro dcerku na přání.
Neteřin návod na labuť, výsledná labuť s hnízdem.
Netopýr pro syna. Též podle jím nakresleného návrhu.

Po pár měsících jsem si od háčkování dala na chvíli klid, protože jsem tím trávila snad každou volnou minutu. Lavinu háčkování opět spustily prázdniny, kdy holčičky, které jsme hlídaly, vymyslely, že si uháčkujeme potvůrky na šňůrce. A tak vznikla dcerčina Keimi a dalších asi 10 mini potvůrek z výrazných barviček, kterými jsem holčičky podarovala. Taktéž si zkusily háčkovat a plést.

Keimi pro dcerku. Potvůrka se 4 očima pro syna. Kočička-hakisák pro desetiletou sousedku z Německa k narozeninám.
Chobotnička pro dcerku k druhým narozeninám. Míčky podle návrhu syna.

Bonsaje

Další tvůrčí aktivitou, která mě moc baví, je starat se o květiny. Na jaře jsem koupila pár sazeniček muškátů, některé jsem měla i z loňska, a letos jsem je konečně zasadila nejen do truhlíků na oknech (které jsem nabarvila a nalakovala, takže pěkně prokoukly), ale i do závěsných květináčů před domem. Vypadalo to tam přes léto moc hezky.

K zálibám se přidala i péče o bonsaje. V kyblíkách mám zasázených pěkných pár stromečků! Budu čekat dva roky a poté, jestli přežijí, je přesadím do menších misek. Těším se až je budu drátkem tvarovat a zastřihávat. Zatím se nejlíp daří lísce obecné a javorům. Dále se pokouším o borovici, škumpu, lípu, břízu, zlatý déšť, doubek, jeřabinu, šeřík a dostala jsem malý keřík myrty.

Přes léto jsem od kamarádčiny maminky dostala sazeničku krásného venkovního ibišku, který nádherně kvete celé léto. Je to radost pohledět. Do našich domácích květin přibyla i masožravka mucholapka podivná a snažím se vypěstovat mini bonsaj z pecek od citrónu. Byl to takový můj sen, pěstovat si stromečky, ale neměla jsem odvahu. Namotivovalo mě jedno video na youtube, že to přeci není tak složité. A tak jsem se do toho vrhla po hlavě. A včera nám jedna známá donesla hromadu nastříhaných nádherných venkovních ibišků různých barev ♥.

Krása a radost z Božího stvoření a barev - muškáty na dvoře, nově natřené a nalakované květináče
Záplava stromečků u nás na dvoře.
Mucholapka podivná, jednoletý javor od švagrové.

Ilustrace

Další tvůrčí činností, na kterou jsem dostala rok času, je kreslení ilustrací k básničkám mého kamaráda. Snažím se po večerech, nebo přes den, kdy nejmladší dcerka usne. Vrátila jsem se k tuši a peru, ale experimentuji i s akvarelovými pastelkami. Zakázka zněla: černobíle, tak se s tím chci nějak poprat.

Ilustrace k básni s názvem Poutník.

Katecheze Dobrého Pastýře

Co mi ale dělá největší radost ve tvoření jsou Katecheze Dobrého Pastýře. Díky koronaviru jsem se zúčastnila kurzu online. Poslední setkání, které bylo i naživo, mě zase zapálilo a ráda bych v katechezích od září pokračovala. Rok jsme totiž měli pauzu. K narozeninám jsem dostala laminovačku a tavnou pistoli, ze kterých jsem měla opravdu radost! Přes prázdniny jsem chystala materiál pro starší děti. Jsou tam moc krásná témata jako modlitba, Písmo svaté... Vyráběla jsem biblickou knihovnu, byť ještě není úplně hotová (chybí dvířka a barevné orámování, odlišení SZ a NZ). Jsou to miniatury knih, ze kterých se skládá Bible. Velikosti miniatur jsou podle toho, jak je knížka obsáhlá. Knihy v odstínech červené jsou Starý zákon, knížky do zelena Nový zákon. K tématu modlitební život dostanou děti vlastní modlitební krabičku, kterou si ozdobí a budou si vkládat modlitební ozdobné kartičky s citáty z Písma, které si vytvoří. Moc se těším, až začneme. Přibydou mi dva malí noví tříletí členové, díky kterým si zopakujeme všechna témata.

Biblická knihovna. Kobereček pro děti do katechezí ze zbytků vln.

Moc by mě potěšilo, kdyby vás článek taky inspiroval k tvoření či ke katechezím!