Už dlouho jsem nikam nic nepsala, a tak se pokusím o zářijové téma Péče o sebe, čas pro sebe, odpočinek.

Po druhém porodu jsem manželovi často dávala najevo, že si potřebuju odpočinout od rodiny (od dětí, od manžela, od domácnosti a běžných povinností) a být jen sama se sebou.

Ze začátku to nechápal, dokonce vypadal uraženě, že s ním nechci trávit čas, ale později pochopil, že abych mohla fungovat, potřebuju někde nabrat sílu. Minulé Vánoce jsem pod stromečkem našla od Ježíška zvláštní poukaz. POUKAZ NA 10 VOLNÝCH DNÍ. Ne, že bych jindy nemohla nikam a musela se dožadovat každého času pro sebe, ale brala jsem to jako takové milé gesto.

Jednou jsem byla s kamarádkou na výletě, bořily jsme se lesem v čerstvě napadeném sněhu až k poustevně.

Foto JankaC

Jindy se mi poštěstilo projít se ségrou naše místní kopce, s táborákem a špekáčkama. 

Také jsem využila chvíle, kdy se naše parta loučila se svobodou jednoho člena – a i já jako matka dvou dětí mohla být u toho.

Foto JankaC

Naposledy to vyšlo tuto neděli, kdy nám padnul program, protože onemocněl syn. Tak jsem hned po obědě vzala své nové trekkingové hole a vyšla si do sousední vesnice na Lačnovské skály a zpět. Manžel si s dětmi udělal odpočinkové odpoledne, spali všichni až do půl čtvrté a já byla už po páté hodině zpátky.

A tak máme září a já zdaleka nemám využitých všech 10 dní. Měla bych si toho víc naplánovat (i když většinou je to naprosto neplánované) a využít do konce roku všechny zbylé dny, aby poukaz nepropadnul. Byla by to obrovská škoda.

Moc bych chtěla povzbudit všechny ženy a maminky, aby si takový čas pro sebe vybojovaly! U nás doma už všichni zjistili, že po takovém volném dni se jim domů vrací maminka odpočatá, příjemná a plná energie. A vnímám důležitost tohoto času zvláště v prvních dvou letech každého nového dítěte. Můžete si říct, že ve vaší rodině a situaci je něco takového nereálné. Taky jsem si to myslela. Ale i přesto, že máme docela velké hospodářství, všechno se nám rozpadá pod rukama a během sezóny je toho času hrozivě málo na nějaké jiné aktivity, tak jsem si v hlavě nastavila, že tohle je čas od času prostě priorita. Zastanu pak daleko více práce a na děti i manžela jsem milejší. Profituje z toho celá rodina, tak proč si ten čas nedopřát?

Zkuste si letos napsat Ježíškovi o podobný poukaz…