Už se k nám zase blíží čas, už se to brzy stane… Jsme právě uprostřed dušičkového období a na dveře pomalu, ale jistě klepe advent. I když letos to bude ten nejkratší možný (neboť Štědrý den vychází na neděli), přesto ho řada z nás bude chtít sobě či svým ratolestem zpestřit adventním kalendářem

Dávno pryč jsou doby, kdy adventní kalendář znamenal velký obdélník s otvíracími okénky, pod nimiž se schovávaly malé čokoládky s vánočními motivy. A tak dnes ve většině domácnosti (aspoň v těch s malými dětmi) visí obálky, pytlíčky nebo stojí domečky ukrývající nejrůznější drobné předměty od sladkostí přes drobné hračky či figurky do Betléma až k nejrůznějším úkolům či šifrám. Kreativní rodiče sestavují celý kalendář od A do Z (nebo spíše od 1. do 24. 12. či od první adventní neděle ke Štědrému dnu) sami, ti méně kreativní nebo více vytížení potom snad ocení tento článek, ve kterém jsem se snažila rozšířit zásobárnu tipů z jednoho staršího článku (kam se rozhodně vyplatí pro inspiraci též nahlédnout). Pozn.: Tento článek není sponzorován nikým z uvedených tvůrců či výrobců, jedná se o čistě subjektivní výběr toho, co mě oslovilo. 

 

Kalendáře pro děti

Kromě sladkostí, drobných hraček či knížek nebo leporel je velmi oblíbenou náplní kalendářů pro děti čtení na pokračování, které je často spojeno s plněním nejrůznějších tematických úkolů. Tady musím na prvním místě zmínit zdejší královnu adventních kalendářů Ajinku. Na jejím blogu najdete krásné adventní příběhy anděla Vendelína i šablony pro Betlémy, které lze využít také jako adventní kalendáře. (Já využila vloni její postavičkový Betlém, kdy jsem si pdf horizontálně rozdělila na 2 části, které jsem vytiskla na A4 samolepicí papír a přilepila na velký karton. Každý den pak dcerka vymalovala jednu figurku a přilepila na příslušné místo na takto vytvořeném plánu.)

Nabízí se ale celá řada dalších možností:

  • Adventní karty s překrásnými ilustracemi Terezy Klementové (mimochodem, doporučuji mrknout i na její zvířátkové předplatné nebo některou z jejích autorských pohádek či omalovánek). Ke kartám můžete dokoupit také myší mládě Kapišto, které celým adventem děti doprovází, nebo si rovnou objednat celý adventní kalendář. Kartičky navíc fungují jako myriorama, tj. můžete je libovolně skládat do řady a budou tvořit souvislou zasěženou krajinu.
  • Adventní detektivka pro děti od cca 4 let, kterou vytvořila Elis v papíru, která nabízí na svém e-shopu spoustu dalších aktivit pro děti a nádherné samolepky (nejen) do diářů i pro dospělé.
  • Adventní pracovní listy, kalendáře a další adventní, vánoční a zimní aktivity pro děti nabízí i Ateliér v lese. Navíc mají momentálně na adventní aktivity slevy:)
  • Vánoční bojovky pro různé věkové kategorie najdete u Barbory Bečvářové.
  • Tvořivý adventní kalendář, který si navíc můžete stáhnout zcela zdarma, nabízí "medová" rodinná firma Pleva. (U které můžete mimochodem objednat i svíčky na adventní věnec ze včelího vosku, věřte, že pak už parafínové nebudete chtít doma ani cítit.)

Pro starší děti (nebo i sami pro sebe, na osvěžení mozkových závitů) můžete využít šifrovací kalendář od Cryptomanie. Ke stažení (za dobrovolný příspěvek) jsou i kalendáře z minulých let.

 

Pokud máte kreativní ratolesti, pak by jim mohl radost udělat některý z adventních kalendářů zaměřených na tvoření. Mě hodně zaujaly pískovací kalendáře od Radosti v písku a Adventní kalendář s příběhem od Pikle. Ale viděla jsem i kalendáře s plastelínou, legem nebo origami. 

 

Kalendáře můžete samozřejmě plnit také figurkami do Betléma, který postupně během adventu postavíte. Takový najdete např. na fleru u Stavebnice od Martiny (jeden už mám ve skříni nachystaný na letošní rok:)) Nebo můžete Betlém skládat z jednotlivých dílků puzzle, pěkný výběr má např. e-shop Little Bears (kde mimochodem najdete i adventní pohádky a adventní kalendář). 

 

Pozn: Nenechte se převálcovat instagramovými fotografiemi dokonalých domácností s vymazlenými adventními kalendáři, a při výběru konkrétního kalendáře zvažte čas, síly a schopnosti dětí i celé rodiny. Např. naše dcera byla vloni v takovém věku, že chtěla všechno hned, a tak jsem jí jednotlivé samolepky do Betléma dávala postupně, vždy jen jednu za den. Kdybych někam pověsila 24 obálek, nebyla by schopná pochopit, že se to má rozbalovat postupně a ne všechno naráz. Letos zase při "full-time" školkové docházce a všech povinnostech, které jako rodina máme, rozhodně není v našich silách plnit něco navíc a úkolový adventní kalendář by tak byl zdrojem frustrace, nikoliv radosti. 

 

Kalendáře pro dospělé

 

I v této kategorii je nabídka kalendářů velmi široká. Asi nikoho už moc nepřekvapí existence 

  • luxusnějších verzí čokoládové klasiky (i když třeba mě letos zaujal nápad známé české čokoládovny Janek, kde vás k čokoládkám čeká ještě vyprávění Lucie Výborné o cestě do Antarktidy) 
  • kalendářů s müsli, sušeným ovocem nebo ořechy - třeba od Janovy pece (ze kterého si poskládáte vánoční vesničku), od Mixitu (který je i ve verzi bez lepku a z něhož si letos můžete vyrobit loutkové divadlo) nebo dvoukilový kalendář oříšků a ořechových másel od Grizlyho
  • čajových, kávových nebo alkoholových adventních kalendářů
  • kalendářů s nejrůznějšími kosmetickými přípravky, šperky nebo dalšími doplňky

Ovšem k dispozici jsou i kalendáře plné marmelád, džemů, koření nebo sušeného masa. Dokonce jsem někde na instagramu "potkala" i adventní kalendář pro chlapy plný nářadí :) 

 

Pro ty, kteří raději krmí ducha než tělo, může být zajímavá připravovaná novinka Karmelitánského nakladatelství Advent ve starém domě.

zdroj obrázku: eshop.cirkev.cz

 

Já osobně jsem se letos rozhodla udělat si radost samolepkovým kalendářem od lepikaro, který je v předprodeji pouze do neděle 12. 11., tak s případnou objednávkou příliš neváhejte. Není ovšem jediný svého druhu, další samolepkový kalendář nabízí i by-me.

 

Můžete to ovšem pojmout také zcela nekomerčně a vymyslet nějaké úkoly, které budete plnit pro potěšení svého muže (či své ženy), inspirovat se můžete třeba u manželů Smékalových. Nebo potrápit své mozkové závity a zapojit se do vánočního Tápání

 

A jaký kalendář jste si letos vybrali vy? Máte nějaké zajímavé tipy, které v článku nezazněly? Pište do komentářů!