Tvoření jako místo setkávání s Bohem. Bůh je kreativní, stvořil nádherný svět. Proto i kreativita může být cestou, jak trávit čas s Pánem (i když moje dílo nebude samozřejmě ani z poloviny tak dokonalé jako to Stvořitelovo :)). 


Tvořit mě bavilo vždy, a nejspíš k tomu mám i přirozené vlohy, už v -nácti a čerstvých -ceti jsem tvořila různé mapy, vývěsky, diplomy apod. pro dětské tábory nebo třeba mládežnické mše u nás ve farnosti. Před několika lety jsem pak objevila kouzlo omalovánek pro dospělé a spolu s nimi na youtube a instagramu různé tvůrčí lidi, díky nimž jsem se mohla kochat krásou, kterou vytvářejí, ale také se seznamovat s různými výtvarnými technikami. Tak se postupně u mě ve skříňce objevily - kromě několika sad pastelek - i pastely suché a olejové, akvarelové barvy a voskovky nebo alkoholové a akrylové fixy. A protože mě tento výtvarný svět hodně baví, využívám občas své zásoby pro kreativní setkání s ženami z našeho malého rodinného spolča. 

Ztvárnění citátu z knihy Ježíš tě volá (suché pastely, zlatý a černý fix)

Tehdy mě naše vedoucí povzbuzovala k rozvoji kreativity, kterou jsem aktuálně využívala hlavně v omalovánkách. A potom přišla akce Tvoříjen a v rámci ní jeden „živák“ (živé vysílání na instagramu), kde jsme spolu vytvářeli úvodní stránku měsíce v diáři. A mě napadlo, abych si místo diáře (protože mám klasiku, kde moc prostor na kreativní vyřádění není) udělala titulku ve svém modlitebníku. Kupodivu nezůstalo jen u té jedné a teď si dělám kreativní úvodní stránku pro každý měsíc. Potom přišel advent a jeho nádherná čtení (nejen) z proroka Izajáše. A mně se začala slova Písma vizualizovat v mysli. Při čtení jednotlivých úryvků mi „samy“ naskakovaly obrazy, jak by šel ten který verš ztvárnit. A tak jsem koupila malý blok a čas od času si dopřeji kreativní chvilku s Pánem, pustím si chvály a tvořím.

Úvodní stránka roku (dopisní papír, výseky z tvořivé sady z Actionu, samolepky Bílé místo, washi páska, bílý fix)

A chtěla bych k tomu pozvat i vás. Vydejte se na malou kreativní pouť a zkuste přetvořit nějaký úryvek Písma (nebo třeba chválové písně) v obraz. Zkuste se setkat s Bohem prostřednictvím kreativity. Můžete si vytvořit své vlastní puklé srdce obvázané Boží útěchou.

Já jsem postupovala tak, že jsem si na mramorovaný papír rozpila různé odstíny červené akvarelové barvy a z něj jsem vystřihla srdce, které jsem potom roztrhla. Verše z Bible jsem vytiskla doma na tiskárně a pak už jen bílým akrylovým fixem připsala úryvek a souřadnice. Vy si můžete přizpůsobit postup i provedení svým možnostem a materiálu, který máte doma. 

Nemusíte umět kreslit, nemusíte mít doma žádné speciální pomůcky. Stačí, když si vezmete nějaké staré letáky, časopisy, kalendáře, obrázky od dětí, které už děti vyřadily na vyhození, staré noty… Cokoliv jde použít na jednoduché i složitější koláže. Pokud se chcete opravdu vyřádit, můžete přidat třeba zbylé knoflíky nebo kousky stužek, provázků, látek… (tam pak jen doporučuji mít odpovídající lepidlo, klasickou „tyčinkou“ vám to nemusí úplně držet). 

Srdce můžete namalovat přímo na papír (barvami, fixami, pastelkami - čímkoliv, co najdete doma), můžete ho vystřihnout/vytrhnout z červeného papíru nebo z různých časopisů, letáků. Vlastně ani nemusí být červené. Možná teď cítíte ve svém životě šedo a pusto, pak si klidně udělejte srdce šedé. Nebo modré. Nebo žluté. Nebo máte teď plno starostí s účtováním, tak jako materiál na srdce použijte třeba staré faktury. Nebo cokoliv, čeho je teď vaše srdce plné. Cokoliv, co bude reflektovat vaše srdce, které potřebuje obvázat a uzdravit.

Také verše můžete vybírat podle toho, co je zrovna v aktuální situaci tím obvazem, který stmeluje vaše roztržené srdce. Možná si vyberete Izajáše jako já, možná některý z žalmů, Ježíšovy výroky z evangelií nebo třeba velepíseň lásky. Nemáte-li tiskárnu, můžete si verše vypsat ručně na papír nebo si psát jen souřadnice. 

Jednoduchá úvodní strana k postní době (výstřižek z časopisu Metropolitan, barevné papíry, samolepky Bílé místo, fixy)

Není žádný způsob, jak to udělat „správně“ nebo „špatně“. Důležitý není výsledek, ale samotný kreativní proces, chvíle strávená s Pánem při rozjímání Jeho Slova.