Rodinné poklady - tak nějak by mohl znít podtitul knížky Kouzlo rodinného stolu spisovatelky Marie Kubátové. Kubátová je dcerou Amálie Kutinové, autorky dříve známých dětských knih o Gabře a Málince. 


 

Kouzlo rodinného stolu vás přivede k rodinným příběhům a odhalí mnohé z toho, co Kutinová do knížek nenapsala. Dozvíte se, jaké cukroví pekla na Vánoce Valča a proč dospělá Málinka před svátky nemohla péct nic pracného. Možná se inspirujete Gabřiným receptem Sedm jednou ranou, kdy z jednoho těsta malými obměnami získáte 7 druhů cukroví. 

Kniha vzešla z ručně psaného receptáře, který Marie Kubátová zdědila po své tetě Valči. Jedná se hlavně o sváteční dezerty a pečivo k různým příležitostem vhodně doplněné příběhy ze života široké rodiny. Objevila jsem ji v knihovně mezi kuchařkami a hned jsem ji šla shánět do knihkupectví. Stala se mou oblíbenou, pohodovou četbou, ke které se vracím. 

Máte taky nějaké rodinné poklady? Ručně psaný receptář po babičce? Nebo oblíbený starodávný recept? Přeju krásný adventní čas.