Máme doma dráčata. Dráče domácí a dráče divoké. Dráče domácí knížky prostě doslova a dopísmene žere. Ideální jsou barevná leporela, u klasických knížek hrozí poničení, protože dráče knížky nejen žere, ale občas taky pere – už jsme jedno leporelo vytáhli z myčky nádobí (prošlo téměř neporušené 1.5 hodinovým mycím procesem spolu s nádobím, 15 litry vody a dávkou prášku).


Dráče divoké obdobím ochutnávání světa (a tím i knížek) již prošlo, má za sebou i jejich ignorování, trhání a další druhy interakcí. Aktuálně knížkám domalovává ilustrace a dopisuje do nich další detaily jednotlivých příběhů (rozuměj: čmárá po všem, co mu přijde pod ruku; ale předchozí popis zní přece jen lépe). Málokterá knížka však dráče divoké zaujme natolik, aby si ji prohlíželo, natož soustavně a opakovaně.

Výjimku tvoří knížka Rotraut Susanne Bernerové nazvaná Noc, kterou dostala dráčata k Vánocům. Píšu "knížka", protože ač se tvrdými stránkami řadí mezi leporela, formát je knižní velikosti. Pomocí obrázků vypráví nesčetně příběhů, které se udály v městečku jedné letní noci. Krom zadní strany, kde jsou jména některých postav a pár otázek coby impulsů k vyprávění, neobsahuje žádné popisky či dialogy, čímž poskytuje neomezený prostor pro vymýšlení vlastních příběhů.

Naše dráče divoké ještě na dlouhé vyprávění není, spíše si knížku prohlíží a ukazuje na jednotlivé části kresby (jako první najde netopýry, třešně a lampióny) a my je pojmenováváme. Večer si knížku vezme, zaleze si s ní do postele a za četby Ladovy Nezbedné pohádky usíná. Čas na fantazijní příběhy ještě nedozrál, ale co nevidět určitě přijde.

Kniha Noc navazuje tématicky na knížky Jaro, Léto, Podzim a Zima od téže autorky (vše se odehrává ve stejném městě, což se mi moc líbí, přijdou mi tím pěkně provázané). Jejich 1. vydání bylo rychle rozebrané a nyní vychází v dotisku – právě šly do distribuce Jaro a Léto, později přijdou taktéž Podzim a Zima. Jaro s Létem už čekají v naší knihovničce, aby je dráčata mohla dostat v pravý čas (=odpovídající ročnímu období), Podzim a Zimu budu v knihkupectví netrpělivě vyhlížet. A všem maminkám (a tatínkům a tetičkám a babičkám atd.) batolat mohu za sebe tyto knížky/leporela jen a pouze doporučit.