Mám moc ráda kříž, kotvu a srdce jako symboly víry, naděje a lásky. Moje maminka jimi měla ozdobené pražce kytary, což mě už od dětství fascinovalo. Když jsem pak četla tady na blogu, jak máte vyzdobené své domovy, kolik náboženských symbolů tam máte, rozhodla jsem se to u nás doma taky vylepšit.


Měla jsem koupená plátna, na která jsem chtěla po vzoru mnoha maminek z fb skupinek dělat s dětmi abstrakci – na plátno se nalepí nějaká páska (malířská, washi...) a plátno děti pomalují. Po zaschnutí se pak páska odstraní a v barevné patlanici tak vyniknou ta bílá nezamalovaná místa. Já jsem na plátna nalepila pásku tak, aby vznikly z bílých míst symboly: kříž, srdce a kotva. Děti na plátna nanesly barvu houbičkou na nádobí (aby nebyly vidět čáry štětce) a po zaschnutí a odlepení pásky jsme si povídali o tom, co ty jednotlivé symboly znamenají. 

O několik dní později jsem šla ke svátosti smíření. Už při zpytování svědomí jsem si říkala, že bych měla zlepšit ranní modlitbu. Modlit se opravdu hned po probuzení a ne až ve chvíli, kdy nestíháme odchod do školky a já se modlím, abychom to stihli.

 

Po odříkání hříchů se kněz na okamžik zamyslel a pak řekl (snad to zapíšu správně): "Zlo je nedostatek dobra. Při nedostatku dobra vzniká hřích. Aby hřích nevznikl je potřeba se každý den modlit o tři dary Ducha Svatého – naději, víru a lásku. Když jste naštvaná, vyčítáte, atd. tak vám chybí láska. Když se objeví strach, úzkost...tak to chybí víra v moc boží atd. Je potřeba se modlit o naději, lásku a víru. A hned ráno, ne když už naštvaná jste." 

 

Vzpomněla jsem si, jak mi před lety jiný kněz ve zpovědnici radil, abych si k posteli nalepila cedulku, která by mi připomněla ranní modlitbu.